Intervju pågår:
Hans Olsson intervjuar Lennart Paulsson

Jag träffar Lennart en mulen tisdag i november hemma hos honom i den härliga våningen i Stockholm. Inte oväntat lyste Lennart upp i höstmörkret och hans gästfrihet och välkomnande går inte att ta miste på.

Vem är den där Lennart Paulsson har jag länge undrat och denna eftermiddag fick jag en inblick på lite närmre håll.

Lennart är 58 år, gift, 2 barn 21, 26 år gamla och numera utflugna ur boet.

Han har sitt ursprung ifrån södra Jämtland, men är huvudsakligen uppvuxen i Stockholm.

Lennart har alltid haft ett gediget idrottsintresse och provat på ”allt”! Lennart älskar även att se all idrott och det märks att idrott genomsyrar Lennart som person i många olika avseenden.

Med sin idrottsbakgrund ifrån lagidrotter som basket och fotboll har det givit lärdomar om att bygga och leda lag men också leda människor, leda samtal och att våga ta plats på ett bekvämt sätt.

Lennart är fortfarande väldigt aktiv och cyklar en hel del landsvägscykel och sedan 2011 ordnar han årligen en ”cykeltur” med olika rutter varje år. Eller vad sägs om en ”cykeltur” Stockholm – Jämtland, 54 mil på 2 dagar, där man avslutar med att bestiga Sveriges brantaste backe, Hoverberget!

Det hela startade med att han 2010 själv cyklade till Rom och trodde att han skulle bli tröttare och tröttare ju längre han cyklade men fann att kroppen  blev bara starkare och starkare. Därefter föddes idén med att cykla, träna, nätverka och utmana sig själv i en härlig utmaning. Nya utmaningar varje år.

Uppvuxen i Stockholm och utbildad civilekonom reste Lennart ganska mycket efter skolan, framför allt till människor och platser med enkla förhållande och då främst i Asien. Här lades nog en del av grunden till Lennarts humana, ödmjuka och välkomnande livssyn. De enkla förhållanden satte saker i perspektiv tycker Lennart.

Lennarts yrkesmässiga karriär präglas av människor och möten. Sin karriär inledde han som servicechef för Vingresor i Spanien och fortsatte som ekonomiansvarig på Sunwing i Gambia.

Därefter följde en 20 år lång karriär inom SAS med massor av olika tjänster, ingen längre än 2 år så det fanns massor av utveckling vilket Lennart onekligen tycks gilla. Detta var delvis under ”SAS Janne Carlzons” tid, då service stod i centrum och på allvar sattes på kartan.

I samma veva som SAS sa upp alla anställda och man fick söka om sitt jobb så träffade Lennart sin blivande fru Lotti som då arbetade hos konkurrenten Air France. Nyförälskade drog de iväg på en härlig resa och Lennart glömde/lät bli att söka om sitt jobb och var därmed utan jobb när de kom hem efter resan, men nu hade han ju Lotti Och även om det ordnade sig med jobbet på SAS var ju kärleken viktigare.

Efter en snabb sväng inom databranschen på NEC återvände Lennart till SAS och sitt drömjobb, Managing Director för Indien med placering i New Delhi.

Lennart blev betagen av de otroligt gästvänliga och kompetenta människor han där fick förmånen att arbeta med och han fann där vänner för livet.

Under sin tid i Indien hade Lennart inspirerats av indiernas förmåga att göra events, med starka färger, dekorer, personliga inbjudningar, handskrivna kort eller med personligt samtal var de otroligt duktiga på att överträffa förväntningar, något som gjorde starkt intryck på Lennart.

När Lennart återvände hem till Sverige startade han 2009 P&P Meetings, d v s han firade 10 år som egen företagare nu i höst. Grattis!

Vad känner man inte till om Lennart?
Lennart berättar.

Jag är ju rätt sprallig, social och utåtriktad som person och det är lätt att tro att jag alltid är sådan att ta plats, stå i centrum, leda och ta initiativ.

Motpolen till den sociala, gästvänliga och inkluderande Lennart är att jag trivs i att vara själv, renovera, bygga, skapa egna projekt och bara vara på egen hand.

Att lista ut och lära mig hur man klipper till en plåt till skorstenen, kolla youtube för att få till vinklar och lära sig av andra, sådant gillar jag att göra, helst själv.

Jag älskar att vara själv, vara på landet, hugga ved, jogga, sitta i badtunnan, jag trivs med mitt eget sällskap och tror det bidrar till fungerande relationer runt omkring mig.

Vad gör du mest utav i ditt yrke?
Det är främst fyra saker jag gör.

Jag är moderator i små och stora sammanhang och håller moderatorkurser för de som vill utvecklas i sin roll som mötesledare och moderator. Det avser allt ifrån att leda ett projektmöte likväl som att stå på stora scener. Hur man skapar ett bra värdskap, ledarskap och resultat som moderator eller mötesledare.

2013 – I samband med att jag oväntat fick några avbokade uppdrag gjorde jag Stora Måldagen och sedan dess har jag utvecklat olika typer av temadagar, som Stora Presentationsdagen, Stora Mötesdagen och Stora Välkomstdagen m fl.

Samma år skapade jag ett  affärsnätverk med max 10 deltagare vid varje tillfälle och med nio möten/år. Det sker så mycket i de personliga mötena och vi har nu haft totalt 68 olika samtalsgäster på dessa nätverksträffar.

Jag skapar en del egna events som t ex Stora Talarpriset. Det är fantastiskt kul, ja en av årets höjdare att få dela ut och uppmärksamma de talare som ger så mycket av sig själva och berör så många andra. Priset återspeglar vad som utmärker en bra talare, en form av kvittens på vad publiken tycker om och uppskattar. Och så genomför jag årliga cykel och golfevents som är en helt annan typ av arrangemang.

Jag sitter med som mötesordförande i Svenska Eventakademin. Vi  är en kunskapspool inom eventbranschen, vi genomför tankesmedjor där vi berikas   och kompetensdelar för att utveckla event och möten.

Varje år delar vi ut Narrenpriset till någon som gjort skillnad/nytänk inom event/möten.

Jag vill verkligen säga att flera av de saker jag gör är mera berikande i kunskap, möten, relationer, upplevelser än berikande ekonomiskt, men ändå så värt det.

Jag har alltid arbetat mycket och som egen jobbar jag kanske ännu mer, men känslan är inte att det är ett jobb! Tänk alla spännande människor och möten man får förmånen att lära känna, lära sig av, det är utvecklande och jag lär mig massor samtidigt som det är mitt ”jobb”.

Man märker att Lennart brinner för allt han gör och gör inget han inte brinner för, kanske en av de fördelar som finns med valet av yrke som moderator, nätverksbyggare och eventkonstnär.

Vad är dina starkaste sidor i ditt yrke?
Det är utan tvekan den organisatoriska förmågan, att se flöden, logistik och detaljer samt att jag är påläst. Jag sätter pris på att alltid kunna körschemat utantill.

Vad anser du vara en moderators tre viktigaste egenskaper?
Ett gott värdskap – välkomnande, lära känna publiken/målgruppen

Att skapa delaktighet – interaktion, få publiken att ställa frågor och låta dem komma till tals.

Att skapa resultat – att deltagare har med sig något därifrån (glädje, resultat, insikter, nya kontakter eller vad som nu är syftet med insatsen).

Har det gått riktigt dåligt någon gång?
Ja, jag tog ett uppdrag jag inte skulle ha tagit. Jag hade förberett mig för och hade material för en veckas uppdrag, men det varade i tre veckor och jag blev genomskådad, och det syntes i utvärderingen. Jag får ont i magen när jag tänker på det.

Mitt drömuppdrag (Det där skulle jag vilja göra)
Jag skulle vilja moderera på spanska för att utmana och utveckla mig själv, damma av mina gamla spanska språkkunskaper! Det vore riktigt kul!

Varför är du med i Talarföreningen?
Primärt för ett kunskaps och erfarenhetsutbyte men även det sociala såklart. Talarcampen är ett bra exempel på där man delar med sig och ödmjukt vill bli bättre, kombinationen av kunskapsutbyte och socialt umgänge berikar.

Det är fantastiskt att så många medlemmar från NSA kommer på mina temadagar, där smittar de av sig med en fantastisk atmosfär till hela dagen, inramningen och deltagarna.

Personligen sätter jag värde i att tillsammans med kollegor ha en livslång dialog kring hur vi kan utveckla möten och dess format.


Vad skall du göra imorgon?
Vi skall komma närmare Skåne, flyttar ner till Sörmland på landet i två år, så det skall jag förbereda imorgon.

Tack Lennart för att du så generöst delar med dig av erfarenheter, goda råd, misslyckande och härlig klokskap./ Hasse Olsson

Lennart här även skrivit böckerna:

Det optimala mötet (2013)

Stora Mötesboken (2015)

Den roligaste boken att skriva var:

Kärlek (2015) – En hyllning till min fru och hennes alla fina sidor men också erfarenheter från relationer, vad har fungerat för oss.

Av: Hans Olsson