Gabriella Fägerlind intervjuar
Alicia Espinosa

Närbild på Alicia. Hon tittar rakt in i kameran, har långt lockigt brunt hår, fyrkantiga stålbågade glasögon och ler. Hon är klädd i en röd kavaj med en svart topp under. Utvecklar individer och grupper med fokus på självledarskap och samarbete

Första gången jag hörde Alicia Espinosa föreläsa var på Talarföreningens Talarkonvent i Göteborg i januari 2023. Det jag minns mest från föreläsningen var att Alicia trädde en sirligt snidad tavelram över sitt huvud, som landade som ett ”halsband” på hennes axlar och runt hennes hals. Detta för att illustrera att vi alla går omkring med våra egna ramar och föreställningar om världen, vad vi är med om och om människor vi möter. Jag som håller i intervjun heter Gabriella Fägerlind och jag och Alicia träffas digitalt i november 2023, för att bland annat prata om de där ramarna.

Värderingar viktig utgångspunkt

Jag inleder intervjun med att fråga Alicia vad hon arbetar med i sin verksamhet, förutom föreläsningar.

– Jag jobbar med ledargruppsutveckling, stöttar kulturförändringar i organisationer, teamutveckling och också med coachning. Jag coachar enskilda och har också coachning i grupp.

Vilka områden fokuserar du på i coachningen och i dina föreläsningar? undrar jag.

– Främst mindset coachning och ledarskap. Inom ledarskap börjar vi alltid med självledarskapet. Man måste kunna leda sig själv för att kunna leda andra. Även coachningen handlar ofta om självledarskap. En viktig utgångspunkt för självledarskap är: Vad har jag för mål? Vad har jag för värderingar? Jag jobbar väldigt mycket med värderingar.

Jag ber Alicia förtydliga vad hon menar med värderingar.

– Värderingar är ett brett begrepp. Våra värderingar kommer från behov vi har, erfarenheter vi fått men påverkas också av sådant som normer och föreställningar i samhället. Våra värderingar är en grund för vår drivkraft, de påverkar hur vi lever och upplever våra liv, de styr våra beslut och beteenden. Jag brinner för att få människor att börja undersöka sina egna värderingar. Vem är jag bortom mitt namn och min kropp? Vad är det jag tror på? Vilka är mina värderingar? Och ofta, varför följer jag inte dem?

Alicia berättar att våra värderingar kan krocka med varandra. Hon ger ett exempel. I en relation säger båda parterna att ”det är jätteviktigt för mig med min familj” men de lägger helt olika saker i detta. Den ena jobbar jättemycket för att ge sin familj allt det han inte hade när han växte upp, flera bilar, ett stort fint hus osv. Medan den andra är frustrerad över att partnern jobbar så mycket och aldrig är hemma för, för henne är det viktigt att spendera tid tillsammans i familjen och att göra saker tillsammans. De uttrycker samma värdering, men har helt olika övertygelser om vad detta innebär.

Guidar och utmanar

De allra flesta av de som Alicia coachar vill utvecklas och ta nästa steg i sitt liv. Det kan vara att de vill byta jobb, bli chef, eller att personen har ett företag och vill utveckla det vidare.

– När jag jobbar med coachning är det viktigt att klienterna vill göra en förändring. Och att de förstår att jag inte kan få magrutor åt mina klienter, dom måste gå till gymmet själva. Jag kan inte trolla, jag kan guida och utmana. Vi jobbar med mindset coachning, alltså vilken inställning individen har. Och innan någon ska sätta mål för sin utveckling så går vi igenom personens värderingar, helst på djupet. Därefter sätter vi mål baserat på de värderingarna.

Närbild på Alicia när hon pratar inför publik. Hon håller en fyrkantig tavelram, på högkant, framför ansiktet. Hon är klädd i röda byxor och svart tröja och svart kavaj. Hon har långt brunt lockigt hår, fyrkantiga stålbågade glasögon och en headset-mick. Tavelramen

När du föreläste gillade jag den där tavelramen, kan du berätta mer om den? Frågar jag.

– Jag jobbar ju med samarbete och då använder jag de här tavelramarna. Vi har alla ett sätt att se på världen, vår ram och vår verklighet. När jag börjar samarbeta med andra, börjar lyssna till andra och vara nyfiken, då kan min ram och min verklighet bli lite större. Jag får andras perspektiv. Det handlar också om att förstå att andra personer har en annan ram och verklighet och att det är ok. Jag använder också tavelramen för att prata om att ramen är min komfortzon. När jag är inom den så känner jag mig trygg. Men om jag vågar ta mig utanför ramen, och vara mer öppen för andras ram och verklighet, så kan jag expandera min ram och min verklighet.

Medarbetare, chef och styrelsemedlem på Sandvik

Alicia är uppvuxen i Panama och har pluggat i Odessa i Ukraina innan hon kom till Sverige. I Sverige har hon utbildat sig till civilingenjör inom materialteknik på KTH i Stockholm. När hon var färdig började Alicia år 2000 på (företaget) Sandvik i Sandviken. Hon hade redan innan jobbat som operatör där under somrarna. Under de 16 åren på Sandvik arbetade hon inom flera olika funktioner såsom forskning, marknad och produktion. Hon började som medarbetare och arbetade sedan som chef på olika nivåer. Jag träffade Alicia på Sandvik någon gång i början av 2010-talet och blev imponerad av att hon satt i bolagets styrelse.

-Ja, jag jobbade mycket fackligt på Sandvik och blev jag vald till styrelsemedlem, alltså som facklig representant i bolagets styrelse. Jag satt fyra år i Sandviks styrelse. Det var en otroligt givande tid. Jag satt också i Sandvik Coromants bolagsstyrelse, jag tror det var i fem år. Jag lärde mig otroligt mycket om företaget och företagande i de här uppdragen.

Har själv gjort utvecklingsresan

Jag säger till Alicia att något som jag tycker gör henne väldigt trovärdig i sin roll som coach, är att hon själv har gjort den utvecklingsresan som hon coachar andra i.

-Ja, 2008 satte jag upp ett mål: om tio år ska jag lämna Sandvik. Jag ville jobba med något annat och hade bestämt att jag ville bli coach. Jag började utbilda mig och bestämde mig också för att börja jobba med mig själv. Jag ville vara en bra coach och då behövde jag ju veta: Vem är jag? Jag insåg att jag hade massor i min ryggsäck och i min ram som inte gagnade mig, och jag lärde mig hur jag kunde ersätta detta.

– Att vara coach, guide, mentor innebär ett stort ansvar. Det är viktigt att jag kan lägga min egen ryggsäck åt sidan och att jag inte ”trycker” min ram på klienterna, utan att jag är nyfiken och inlyssnande på klientens ryggsäck och ramar.

Alicia har utbildat sig och certifierats sig hos flera välkända personer, gurus, när det gäller coachning såsom Bob Proctor, Jack Canfield och Marshall Goldsmith, liksom hos Lars Eric Uneståhl i Sverige. Alicia har också utbildat sig i bland annat NLP (Neuro Lingvistik Programmering).

Tacksamhets-aktivist

Jag frågar Alicia hur länge hon har varit med i Talarföreningen och vad tycker hon är bra med föreningen.

– Jag blev medlem 2016, eller om det var 2017. Jag tycker att Talarföreningen är en så bra community för talare. Vi skapar samvaro. Man kan vända sig till sina kollegor och prata om allt möjligt. Det är så frikostigt och alla aktiviteter som skapas är väldigt bra.

Vad gör du vid sidan av jobbet? Undrar jag.

– Jag läser mycket. Jag mediterar också mycket, det är ett sätt för mig att ”rensa”. Jag tycker om att promenera i skogen, för mig själv. Jag är tacksamhets-aktivist, det står med i min LinkedIn-profil. Jag uppmuntrar folk att också vara tacksamma för ”det lilla”, såsom ett givande samtal eller en god kopp te. Mina värderingar, det som är viktigt för mig är frihet, tacksamhet och personlig utveckling.

Du satte upp det här målet att ”om tio år ska jag sluta på Sandvik och ha eget företag” – hur gick det? Frågar jag.

­- Jag slutade efter åtta år. 2016 sade jag upp mig. Så nu den sista november (2023) så blir det sju år sedan jag lämnade chefsjobbet jag hade.

 Skärmdump från Zoom. Närbilder på Alicia och Gabriella. Till vänster i bild är Alicia. Hon ler, har fyrkantiga stålbågade glasögon och långt lockigt brunt hår som skymmer hennes bruna tröja. Bakom henne syns ett svart draperi och ljusa väggar. Till höger i bild är Gabriella. Hon ler, har grått kort hår, små ovala stålbågade glasögon och en mörkblå stickad tröja med dragkedja. Hennes bakgrund är ljus och suddig.