Intervju pågår:
Micke Darmell intervjuar
Karin Klerfelt

Tack vare föreningen så har jag träffat mitt val av intervjuperson några gånger. Dels på ett årsmöte och dels på andra träffar exempelvis Talarfestivalen i Malmö.

Jag fattade snabbt tycke för den skarpsynthet och tydlighet som hon visar.

Så när jag fick förmånen att välja ut en person att intervjua, av så många spännande i föreningen, föll valet på Karin Klerfelt. Hennes företag heter, A Star Can, Astarcan.

 

Hur mår du just nu?

Jag mår i princip alltid bra. Just nu håller min pappa att gå bort vilket förstås är väldigt tråkigt. Och påverkar förstås hur jag just nu mår. Samtidigt så är jag helt ok i denna situation. Det har jag mina karriär att tacka för (och min pappa som alltid varit en stor förebild i sitt sätt att vara). Det bästa med att vara kursledare och talare tycker jag är att man får lära sig så mycket, får träna och  applicera på sitt eget liv. En sak som jag tidigt i föreläsarkarriären lärde mig var att fokusera rätt genom metaforen om Låda 1 resp Låda  2.  I låda 1 har jag allt jag kan påverka och i låda 2 har jag det jag inte kan påverka förutom hur jag förhåller mig till det. Det gör det lättare även i en tid där döden är närvarande.

Förutom att det gör mitt liv bättre är det för mig som föreläsare  viktigt att ”walk the talk”.

Jag hör att du inte är i Sverige just nu under intervjun, var är du?

I Marbella. Min man Anders och jag  köpte lägenhet här för 6 år sedan och det är det bästa vi har gjort! Jag styr mig själv utifrån olika mål och nyckeltal och det viktigaste nyckeltalet för mig är 20-10-20. Dessa sätter jag upp i början av året och de styr mina övriga aktiviteter. 20-10-20 betyder att jag har bestämt att  jag bor 20 veckor här nere, 10 veckor på Västkusten och 20 veckor i Stockholm.. Sedan har jag ett par veckor kvar där jag får välja frittJ! Att  spenderar ca 20 veckor om året här är  mitt viktigaste mål  och jag styr mina aktiviteter  till för  få tid och tillräckliga inkomster för att kunna göra det.

Wow, detta är ju ett liv  som många vill ha! Hur har du lyckats med det?

Det är många bidragande saker.  Ska jag lyfta fram en så är det just att sätta mål för vad jag vill ha ut av livet och av året. Vi genomför ju denna intervjun i januari. Så nu har jag just satt mina mål för 2019. Jag tar fram mina mål på samma sätt varje år. Jag sätter mig på ett Café som heter Stars (vad annars?). Där gör jag ett visonaryboard. När det är klart så  ramar jag in och sätter på väggen resp plastar in och sätter i mitt anteckningsblock. På så sätt ser jag mina mål, varje dag och hjälper mig att styra mot dem, varje dag!J

Karin, vad gör du förutom detta? Vad föreläser du om?

Jag hjälper människor att driva och utveckla affärer.  Jag har enkla verktyg för att sälja, argumentera och förhandla. Till syven och sist handlar det hela om att lära sig att styra sitt liv så att man för göra det man vill. I mitt fall är det tex att bo här nere och att få lov att göra det roligaste jag vet: att föreläsa och hålla kurs!.

Så du hjälper företag och människor att driva och utveckla affärer. Hur gör du ?

Genom olika utbildningar och föreläsningar i sälj, argumentation och förhandling. Det mesta bottnar i retorik och min egna långa erfarenhet av att sälja, driva företag och att LEVA . Jag brukar prata om att alla måste hitta sin egen väg till Rom. Det bygger då på dels att du vet vad ditt Rom är (ditt mål) och sen får hjälp med att hitta vägen.

Hur länge har du gjort det?

Jag har jobbat som föreläsare och utbildare i 30 år åt näringslivet och entreprenörskapet!

Jag har endast varit anställd i fem år av mitt liv, resten av åren har jag drivit eget. Jag är civilekonom och började direkt efter examen att arbeta på IBM som säljare. Sen kom jag på att livet är för kort för att bara åka fram och tillbaks till jobbet, styras av andra och sälja datorer. Jag sa upp mig och har sedan dess drivit eget.

Vad har format dig?

Jag växte upp på Guldheden i Göteborg. Min kompis familj hade mycket mer pengar än vad vi hade. När vi gick till Annas mamma fick vi pengar till att köpa glass. Hemma hos oss fick vi bullar. Min mamma hade inte pengar. Det skapade ett driv hos mig att forma mitt eget liv. För att göra det behöver man lösa pengafrågan. Min börs skall aldrig vara tom. Min mamma sa alltid ”Du kan allt du vill”. En underbar tes som jag direkt anammade och trodde och tror på. Detta gäller ju givetvis inte bara mig, utan alla! Det är en av mina huvudbudskap när jag är ute och arbetar med olika företag!

En annan drivkraft jag har är att jag vill dö nyfiken! Livet är för kort för att ha tråkigt och min värderingar är Lust-Nytta-resultat. Dessa ord har jag med mig varje dag!

Vad får du inspiration av?

Jag är en människa som lätt går igång! Lättriggad. Jag älskar alla aspekter med samtal om livet. Dessutom vill jag att livet skall vara lättsamt. Samtidigt som jag älskar djupa samtal. Jag får en enorm inspiration och kraft av att komma ner hit till Marbella.

A Star Can är ditt företag? Varför detta namn?

Ja, för dem som känner mig vet att jag är väldigt förtjust i stjärnor! Jag gillar formen och innebörden. Alla kan bli stjärnor på det de gör! Därför var det lätt för mig att ta namnet A star can! En stjärna kan. Stjärnor har även blivit mitt varumärke. Gör du något bra så får du en guldstjärna av mig. Jag skickar en till dig Micke!

Tidigare hade jag en massa underkonsulter, anställda, drev en inkubator och hade omfattande Entreprenörs och Affärsutvecklingsprogram. Det var fantastiska och intensiva år. Nu har barnen blivit stora och flyttat hemifrån. Detta gör att jag inte längre behöver vara på plats i Sverige på heltid. Jag har då prioriterat min tid och fokuserat på enbart min egen verksamhet som föreläsare. Det är ju ett fantastisk fritt och lönsamt liv vi har. Vi behöver inte arbeta 8 timmar om dagen och 160 dagar per år för att försörja oss. Vi kan tänka ut olika sätt att tjäna pengar på.. Det har jag gjort och beskriver bla i min bok ”Jacka upp priset” och förstås i mina föreläsningar

Nu är Astarcan endast  bolaget jag fakturerar ifrån. Nu är det Karin Klerfelt som gäller!

Blir världen bättre eller sämre?

Jag är optimist och tycker världen blir bättre. Mina barn har det redan mycket bättre än vad jag hade i samma ålder. Det är dock mycket upp till en själv och jag tror det kommer bli än mer av det.

Hur ser din plan ut framöver?

Min vision är att skaffa ett stort hus här nere där hela min härliga familj och alla fina vänner får plats. Och att dessutom kunna erbjuda grupper att komma  ner till detta fina paradis och kunna hänga lite.  Annars älskar jag att vara nöjd. Just nu är jag väldigt nöjd med livet som föreläsare och utbildare. Jag älskar Marbella, jag älskar Stockholm och jag älskar sommarhuset på Västkusten!

Några tips till alla andra oss i föreningen?

Planera för det liv du vill leva här och nu. Lär dig sälja och ta betalt! Utveckla affärsmässigt självförtroende!

Du kan läsa mer om Karin på www.karinklerfelt.se

Det känns direkt när någon är äkta. Det är lätt att samtala. Det är lätt att både vara lättsam med Karin och bli djup i samtalet. Det blev ett härligt långt samtal som känns fjuttigt i text. Jag ser fram emot fler samtal med denna människa fylld av erfarenhet och kunskap. Karin, jag bjuder på ett glas på din favoritbar i Marbella. Jag lovar.

Text: Micke Darmell