Alicia Espinosa intervjuar Frida Adamsson

Porträtt av Frida som har kort, vågigt ljusbrunt hår som leende ser in i kameran. Hon bär en ljusbeige kavaj och ett litet guldhalsband, mot en suddig bakgrund av solbelysta gröna träd

En äkta stockholmare med en passion för visuell kommunikation

Jag mötte Frida på en julfest för Talarföreningens och vårt samtal gjorde ett bestående intryck på mig. Hon verkade vara en person med en genuin ödmjukhet och värme, och jag kände genast att jag ville lära känna henne närmare. När det var min tur att ta stafettpinnen i intervju pågår på Talarföreningen, då visste jag exakt vilken person jag ville intervjua – Frida!

Jag börjar intervjun med att be Frida berätta om vem hon var.

”Jag är född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Jag ser mig själv som en äkta stockholmare och mina rötter i staden sträcker sig tillbaka över flera generationer”.

Från idrott till kreativt uttryck

När Frida var yngre utövade hon tennis och gymnastik, vilket var stora delar av hennes liv tills skador satte stopp för hennes idrottskarriär. Hon har dock fortsatt att vara aktiv, bland annat genom att spela mycket paddel där hon ligger i toppen bland amatörspelarna i sin åldersgrupp i Stockholm.

Har du alltid varit konstintresserad?

”Jag har alltid haft en stark passion för konst, vilket har varit en central del av mitt liv” berättar Frida.

Från en ung ålder utvecklade hon ett intresse för att uttrycka sig genom olika kreativa medier. Hon är i stort sett självlärd, även om hon har kompletterat sina kunskaper genom att delta i olika konstkurser. Frida har även målat tavlor som hon har ställt ut och sålt, vilket har gett henne en plattform att dela sin konstnärliga vision med omvärlden.

Frida skriver på ett stort papper upphängt på väggen med en svart tuschpenna, delar av ord syns på papperet. Hon ler mot kameran, klädd i en vit t-shirt och rostfärgade byxor. Hon ser engagerad och glad ut i ett ljust rum med modern inredning.

Konsten fungerar för Frida inte bara som ett personligt uttryckssätt utan även som ett sätt att bearbeta sina upplevelser och reflektera över sin omgivning. Genom sitt skapande kan Frida utforska och uttrycka tankar och känslor som annars kan vara svåra att förmedla.

Hennes engagemang i konsten fortsätter att vara en viktig del av hennes identitet, och hon ser till att alltid ha något kreativt projekt på gång, vare sig det handlar om målning eller handarbete.

Frida säger att ”den kreativa processen är inte bara en hobby utan en väsentlig del av mitt liv, som ger djup och mening till min vardag”.

Olyckor som förändrade livet

Fridas anpassningsförmåga och motståndskraft imponerar på mig.

Frida drabbades av två olyckor som starkt påverkade hennes dagliga liv och fick omfattande konsekvenser för hennes karriärval. Dessa händelser tvingade henne att djupgående omvärdera sin livssituation och arbetsliv. Den första olyckan var en bilolycka, som orsakade skador på hennes nacke och andra delar av kroppen. Den andra olyckan var en fallolycka som resulterade i ett krossat skallben och ytterligare komplikationer, inklusive konstant migrän som gjorde att hon var sängliggande under en lång period.

Frida ritar på en färgglad whiteboard under en sommarkonferens, där hon använder en grön tuschpenna för att lägga till detaljer i en lekfull illustration av en person och byggnader. Hon ler, ser fokuserad och nöjd ut, klädd i en vit T-shirt och rostfärgade byxor.

Frida Adamsson ritar live på sommarkonferens, tema glädje.

Denna period av fysisk och mental återhämtning tvingade Frida att pausa sin karriär och fundera över sitt livsval. Hennes fysiska begränsningar gjorde att hon inte kunde fortsätta med sina tidigare arbetsuppgifter och därför började hon utforska andra områden som krävde mindre fysisk ansträngning. Det var under denna tid av självupptäckt som hon kom i kontakt med visuell kommunikation och grafisk facilitering. Dessa väckte ett nytt intresse och som ledde till en ny karriärinriktning.

Att engagera sig i visuell kommunikation blev för Frida inte bara en del av hennes rehabiliteringsprocess, utan också ett verktyg för att återuppfinna en ny karriär. Genom detta nya fokus kunde hon omvandla sina kreativa talanger och kommunikationsförmåga till något nytt och meningsfullt, vilket gav henne en förnyad känsla av syfte och riktning i livet efter de omvälvande olyckorna.

Genom att övervinna dessa personliga och professionella utmaningar kunde Frida bygga upp en ny identitet och karriär som visuell kommunikatör.

Visuell kommunikation som universellt språk

Frida är övertygad om att visuell kommunikation har en unik förmåga att föra samman människor från skilda kulturer och språkbakgrunder. Bilders kraft ligger i deras förmåga att skapa omedelbar och universell förståelse.

“Jag vet hur effektivt bilder kan förmedla komplexa koncept och idéer. Det är en fantastisk upplevelse att observera när ett visuellt språk eliminerar hinder som text och tal inte kan, och istället väcker känslor och stärker minnet på ett särskilt sätt”, berättar Frida.

Jag är nyfiken: Varför ska företag ha med en visuell kommunikation på sina möten och konferenser?

”När jag får den frågan, är mitt svar att det inte bara underlättar förståelsen och retentionen av informationen för åhörarna. Det bidrar också till en mer dynamisk och minnesvärd konferensupplevelse. Att visuellt sammanfatta diskussioner och idéer skapar en extra dimension av engagemang – det blir en ”happening” som fångar deltagarnas intresse och håller det vid liv. Bilderna fortsätter sedan att fungera som kraftfulla minnesstöd, som hjälper åhörarna att behålla och återkalla information långt efter att evenemanget är över. Visuell kommunikation är inte bara ett verktyg för klarhet, det är också ett medel för att skapa en bestående intryck och en berikad konferensupplevelse”.

Frida går på en skogsväg och drar en resväska, klädd i en elegant beige kjol och matchande kavaj över en ljus topp. Hon bär även en axelväska och håller i en stor rulle med papper. Frida ser glad ut och ler mot kameran, omgiven av grönskande träd och soligt väder.Jag undrar: Hur ser du på framtiden? Och har du några drömkunder?

”Jag vill fortsätta att sprida det visuella språkets värde”

Frida delar sin vision om framtiden för visuell kommunikation och betonar vikten av att fortsätta inspirera och utbilda andra om detta kraftfulla uttrycksmedel. Genom att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och teknikerna inom sitt fält strävar Frida efter att föra vidare sin passion för visuell kommunikation till nästa generation.

Frida, har en klar uppfattning om vilka som är hennes drömkunder.

”Min drömkund är någon som ser bortom det enskilda evenemanget, som inte bara värdesätter mitt arbete utan även är aktivt engagerade i processen. En kund som förstår att de visuella inslagen jag skapar förstärker kommunikationen och engagerar åhörarna långt efter att mötet eller konferensen har avslutats”.

”De är också de kunder som ser potential i att bygga vidare på de grundläggande tjänsterna, exempelvis genom att anlita mig för att hålla workshops eller utveckla skräddarsydda illustrationer”.

Fridas drömkunder är sådana som inser det långsiktiga värdet av hennes kompetens och är angelägna om att skapa en djupare och mer omfattande relation för framtida projekt. Det är denna typ av kundrelation som Frida strävar efter – en dynamisk och ömsesidig förbindelse där hennes talang för visuell kommunikation får blomstra och bidra till kundens framgång.

Jag avslutar intervjun med att fråga Frida varför är hon medlem i Talarföreningen Professionella

”Jag vill utveckla min förmåga att tala inför grupper och nätverka med likasinnade människor som delar sitt intresse för att inspirera andra människor i sina olika expertiser”.

Skärmbild från videosamtalet mellan Frida ocg Alicia. Till vänster är Frida som har rosa hår och glasögon, leende framför en inredning med väggkonst och dekorativa föremål. Till höger är Alicia som har lockigt brunt hår och glasögon, leende mot en enfärgad svart bakgrund.