Gabriella Ringvall intervjuar
Anneli Egestam

Bilden föreställer Anneli Egestam som moderator på Logistik & Transportmässan i Göteborg. Anneli bär glasögon med tunna svarta bågar, en mörk top och en stickad kavaj i skimrande beige. Anneli tittar fokuserat på den talare som står till höger om henne men som inte syns i bild

Skvader Media – Photographer: Rickard Olausson

Mingel och hjärnan, finns det en koppling? OM det gör! Vi människor lär oss mycket av varandra

Därför var det intressant och roligt att prata med Anneli Egestam om möten – ett möte är ju ett kondensat av hjärnkemi och psykologisk trygghet och jag gillar verkligen Annelis sätt att tänka! Hon skapar en trygg plattform för människors möten. Att de kan börja förstå och gilla varandra. Kanske är hennes mest otippade synonym till nätverkande att det är en laglig form av koppleri! Hoppsan!

Precis när vi pratar så har hon fått ett gig i Stockholm hos en advokatbyrå som tycker det är lite dåliga på att mingla. Så kan ett uppdrag se ut – ett företag som förstår att möten är business.

Anneli är en nätverkande människa som är tätt förknippad med det mänskliga mötet och affärsrelationer. Gillar energin och glädjen i möten med nya människor. Det skapas en ny tanke, en ny idé – hon beskriver det som att man är i ett nytt läge efter varje mänskligt möte. Lite gladare efteråt.

Anneli, kan inte du hälsa välkommen? Du gör ju det så bra…

Inte vet jag, men är det för att hon är en skånska som kom till västkusten som formade karriären? Var det på det där utlysta vikariatet på Stena Line som hon började älska möten? Ja, det var i alla fall där hon vande sig vid att prata i mikrofon; Good morning ladies and gentlemen! Welcome onboard the m/s Stena Nordica etc.

Ett ytterligare steg på vägen var ett ideellt uppdrag i en ledningsgrupp inom Aktiespararna där hon var med om att arrangera en paneldebatt i Skandinavium 1991 med 4000 åhörare. Ämnet var om Sverige skulle vara med i EU eller ej. Hon tog hand om både de talarna och ekonomin. Vidare till Handelshögskolan och Service managementprogrammet. Sedan till ett managementkonsultbolag som behövde synas med sitt varumärke, positionera sig, delta på mässor, bygga och utveckla sina kundrelationer. Så för Anneli bestod vardagen av evenemang av olika slag och sedermera hemsidor och digital kommunikation.

Efter några år som egenföretagare utsågs Anneli år 2007 till Årets affärsnätverkare i Västra Sverige av BNI, Business Network International, vilket innebar ett avstamp som föreläsare inom professionellt nätverkande. Efter några år som arrangör av Entreprenörs- och Ledarskapsdagen för kvinnor, med ansvar för rubbet, från att ta fram programmet till att leda det på scen, uppmuntrades hon även att ta externa uppdrag som moderator.

Hon fann sitt naturliga läge att göra folk bekväma, påminna om syftet varför man som deltagare valt att delta och få människor att känna sig trygga i att mötas. ”Det gick lätt för mig att ha den rollen”, uttrycker Anneli det. Plötsligt hade hon krattat för ett yrke, ett kall, att dela med sig av sina tankar och erfarenheter kring hur man bygger relationer och förtroende i möten med människor vi ännu inte känner.

Idag står det så här på hennes visitkort: Föreläsare – Moderator – Konsult
Jag hjälper dig att skapa och utveckla dina kund- och affärsrelationer

AE på Minglet, Universeum Bilden föreställer Anneli, klädd i rött med en namnskylt i A4-format på bröstet, fäst med en klädnypa. I bakgrunden syns deltagare, vilka också bär namnskyltar fästa med klädnypor. Bilden är tag på Göteborgsminglet i Universeums nybyggda träkupol, Wisdome, ritad av Gert Wingårdh.

Vad är det största misstaget organisationer gör vid events, kick-offer, seminarier etc?

Ett ambitiöst men vanligt misstag är att programmet är för omfattande och att pauserna är för korta. Människor har behov av att mötas och prata. Fysiska möten är den överlägset dyraste kommunikationskanalen men i gengäld är det personliga mötet det kraftfullaste och effektivaste sättet att lära känna människor, bygga relationer, beröra andra och själv bli berörd.

Ett annat vanligt misstag är att det finns en övertro på att dessa möten och samtal ska uppstå av sig självt, vilket de sällan gör. Vi människor är bekväma av oss och fastnar lätt med dem vi redan känner. Men… Om deltagarna får en chans att friska upp sina kunskaper i mingel och nätverkande uppstår en helt annan dynamik. Det skapar trygghet att veta hur man inleder och avslutar samtal på ett snyggt sätt, vad som skapar förtroende, vad man avslöjar med sitt kroppsspråk och hur man läser av andras. Vi vill ju att event och möten ska leda till något mer än bara kul för stunden.

Samma sak är det på till exempel mässor där medarbetare förväntas lägga grogrund för affärer. Långt ifrån alla är bekväma med att hantera möten med okända i en surrig miljö med mycket folk periodvis. Då är det en konst att avsluta samtal snyggt för att hinna prata med fler. Detta är exempel på saker jag tar upp när jag föreläser.

När du står på en scen som moderator med en person, hur tar du dig an den personen och situationen? Något du kan tipsa om?

Som moderator har man alltid pratat med personerna som ska medverka på scen i förväg. De samtalen ligger till grund för att samtalen på scen ska bli bra. Deltagarna brukar märka detta på stämningen, att det blir mer äkta. Sen är det förstås viktigt att jag är påläst och ser till att involvera publiken. Somliga föredragshållare är lättpratade och vana att prata inför folk medan vissa föredrar att svara på frågor från mig.

Som moderator styr jag och håller ihop det hela, ser till att det blir en röd tråd. Mina bästa tips är att inte slarva med förberedelserna och att våga vara personlig. Det kommer kanske både med ålder och trygghet men jag älskar att möta både talarna och publiken som människor. Vi vill ju all bli berörda på ett eller annat sätt, det måste vara äkta. Vill man se något inövat och repeterat kan man gå på teater, skrattar hon!

Vi vill ju all bli berörda på ett eller annat sätt, det måste vara äkta. Vill man se något inövat och repeterat kan man gå på teater, skrattar hon!

Hur ställer man bäst frågor till någon vars kunskap och svar ska nå ut till alla i rummet?

Min roll som moderator är att göra talarna trygga på scen och hjälpa dem att nå ut med sina budskap. Jag måste våga ställa ”dumma frågor”, förtydliga och repetera. Som moderator är man länken mellan talare och publik och jag värnar alltid om publiken – alla är inte experter på ämnet. Publiken har ofta rest, tagit sig tid och pengar för att delta och vill få med sig något hem av värde.

Hur mycket förberedelse krävs av dig inför ett moderatorsuppdrag?

Det tar mer tid än man tror. En vanlig utmaning är att hitta tider att prata med talarna inför eventet. De är ofta väldigt upptagna människor.

Bildserie om tre liggande bilder där bilder till vänster är från Fastighetsmässan Syd där Anneli Egestam som moderator har Jan Eliasson, fd vice Generalsekreterare för FN, på scen. Jan gestikulerar och håller båda armarna i luften, rakt framför sig. Bilden i mitten är en porträttbild av Anneli fångad av fotograf Karin Winblad en sensommarkväll i Skåne. Bilden till höger är tagen på Trä & Teknikmässan där Anneli, klädd i vit blus, som moderator har Bror Sundqvist från Luleå Tekniska Universitet på scenen. Bror bär en mörkblå kavaj och rutig skjorta.

Digital eller analogt – vad föredrar du?

För mig är ”riktiga” möten grejen. Jag vill hjälpa deltagarna och uppdragsgivarna att se möjligheterna och förstå värdet av att mötas. Det händer alltid något när människor möts, brukar jag säga.

Hur viktigt är utseende, kläder och kroppsspråk på scenen?

Viktigare än man tror. Det talade ordet är bara knappt 10% av budskapet och kommunikationen. Det är hur det sägs, tonfall, kroppsspråk med mera, som är grejen. Jag väljer gärna något med färg i min klädsel. Det är viktigt att förmedla energi och hålla intresset uppe bland deltagarna, annars börjar de greja med sina mobiltelefoner. ”Not on my shift”, brukar jag säga (skratt).

Är svenskarna okej på nätverkande?

Nja. Det finns de som spontant hälsar och pratar med personen man råkar hamna jämte på tåg och bussar, ofta i samband med förseningar. Många använder hörsnäckor allt som oftast och gör sig på så sätt okontaktbara. Är vi på fest hamnar vi i köket förr eller senare, det verkar falla sig mer naturligt att börja prata där.

(här får jag lust att ta en rejäl sväng runt hjärnans bekvämlighet och längtan efter det bekanta och det trygga och alla människors rädsla för att bli avvisade men… vi tar det någon annan gång.)

Vad är en nätverksledare egentligen?

Nätverk består ofta av en mindre grupp som träffas flera gånger per år till skillnad från deltagarna på event och seminarier. I ett nätverk bygger man relation och förtroende för varandra vilket gör att man vågar öppna upp. Det är hela grejen med nätverk, att vara ett forum för förtroendefulla samtal. Som nätverksledare är det viktigt att skapa gemenskap, energi, att kunna styra upp samtalen och leda tillbaka till ämnet när vi hamnar utanför agendan mm. Det kräver visst mod men det handlar om respekt för allas tid och syfte med varför man är där. Mitt förhållningssätt är att vara prestigelös och närvarande. Då brukar bra samtal uppstå.

Vilket är ditt favorituppdrag och vilket är ditt drömuppdrag?

Jag uppskattar alla möten och samtal jag har haft förmånen att vara med om men minns särskilt mina möten med Jan Eliasson, fd vice generalsekreterare i FN. Världen behöver fler människor som honom. På tal om nätverk så leder jag ett bostadspolitiskt nätverk i södra Sverige som drog i gång just när pandemin bröt ut. Uppdrag under Almedalsveckan gillar jag, det är något speciellt med öppenheten där. Annars trivs jag med tempot och den mix av människor som mässor har, från Logistik & Transport-mässan, med talare från hela världen, till Trä & Teknik-mässan i Göteborg, nu i september. Då blir det fyra heldagar på scen till doften av nysågat virke. Det ser jag fram emot!

Foto i form av en skärmbild från ett Teamsmöte på Anneli Egestam och Gabriella Ringvall. Bilden har en Teamsbakgrund i form av ett TV-spel med pixlat utseende och starka färger i grönt, blått och rosa och det ser ut som att Anneli och Gabriella är med i spelet.

Mitt möte med Anneli är slut men sista frågan är; vad gör du nu? Jo, håller på att byta kontor från kontorshotell till att hyra en plats hos en varumärkesbyrå här i Göteborg. Hon avslutar med att ”jag vill leva som jag lär och hänga med några nya ett tag. Ibland behöver man ruska om sig lite”, sade The Queen of meet & mingle.

P.S. Jag noterar att Anneli såklart är en föreningsmänniska som t ex Ladies’ Circle, Skånegillet (skåningar som bor i Göteborg och ses på after wörrk, gåsagille etc). Jag bestämmer mig för att hon är personen jag vill genomföra ett talarevent med, med titeln The mingling loving brain!

———


Anneli är grundare och arrangör av Göteborgsminglet
Anneli vill passa på att nämna ett event där det är extra lätt att nätverka, Göteborgsminglet, som hon driver sen 2009. Den 18:e september äger nästa event rum på Kajskjul 8. Mer info finns på www.göteborgsminglet.se