Intervju pågår:
Malin Winberg
intervjuar
Gabriella Lockwall

Lär känna kroppsspråksexperten som alltid möter världen med hjärtat först.

Gabriella Lockwall är en av Sveriges främsta experter inom icke verbal kommunikation. I “Intervju pågår” berättar hon mer om att vara usel på att driva företag, misslyckandet som ledde till att allt blev nattsvart och om arbetet med sin debutroman, en berättelse om spöken och starka kvinnoöden. Plus att hon delar sina bästa tips för hur man blir en bättre talare och moderator.

I 25 år har Gabriella Lockwall utbildat och coachat allt från Vasamuseets nyanställda och fönsterputsare på Arlanda till högt uppsatta chefer i konsten att kommunicera bättre. Hennes expertområde ramas tydligast in under rubriken “icke verbal kommunikation”.
Det är kombinationen av allt vi kommunicerar förutom orden, alltså röstläget, kroppsspråket, blicken och tonen. Rösten har mycket större betydelse än många förstår och röstläget säger också mycket om hur vi ser på oss själva, berättar Gabriella.

Hon har själv gått hela vägen från att vara en gullig och snäll flicka med en ljus röst till att hitta sin egen pondus och kraft. För att lyckas med det krävdes det mycket övningar och att hitta rätt andning för att komma ner i röstläge. Många av de övningarna tar även plats i hennes bok “Inte en kroppsspråksbok”, en idé som tog form samtidigt som hon blev starkt påmind om hur skört livet kan vara.
Under en period så var det många i min närhet som gick bort i cancer och utan att gräva djupare i det, så kände jag att jag ville lämna något efter mig. Jag blev väldigt förvånad när ett förlag sedan nappade på boken och nu funderar jag på att göra en version 2.0.

Hur gör man för att utveckla sin egen icke verbala kommunikation?
-Spela in dig själv både med ljud och på film. Jag är helt ointresserad av att alla ska vara perfekta, men när du filmar dig själv kan du enklare se och höra om du gör något konstigt eller pratar i till exempel fel röstläge.

Något konstigt?
-Ja, men till exempel om man står och drar sig själv i håret, pillar med en penna eller går runt för mycket på scenen. Det ser inte riktigt klokt ut när man vandrar sådär fram och tillbaka, fram och tillbaka, säger hon med ett skratt och förtydligar i nästa mening att rörelse behöver ha relevans för det man säger.

Gabriella fördjupar sitt resonemang och menar att man egentligen inte behöver göra det så komplicerat. För att bli en bättre talare och moderator, eller bara förbättra sin kommunikation med andra, handlar det om hållning och andning.

-Andningen är grejen! Även om många tycker att man kan andas så har jag märkt att de flesta faktiskt inte kan det.

Gabriella har sin grund som utbildad skådespelare vid RSAMD (Royal Conservatoire of Scotland) i Glasgow och har även en Bachelor of Arts i kroppsspråk, röst och talteknik samt pedagogik. På 80-talet slog hon och hennes systrar igenom med gruppen “Systrarna Lockwall”. De var tre snygga systrar och gjorde feministiska föreställningar som enligt Gabriella påminner om “Mia och Klara”, fast 10-15 år för tidigt. Men efter föreställningen “Det är farligt att leva – man kan dö” blev allting nattsvart.

-Det är nog ett av mina värsta misslyckanden. Föreställningen blev sågad i DN och generellt omdiskuterad. Där och då blev det totalt svart. Vi tog ut svängarna alldeles för mycket, men hamnade ändå på ett stort event för kvinnor i Riksdagen för att någon i publiken tyckte att vi kunde bidra med nya perspektiv i kvinnofrågan. Jag minns att en KD-politiker hade varnat arrangören om att ta in oss. Eventet gick bra men all uppståndelse och negativ kritik hade påverkat både vår syskonrelation och vår ekonomi, berättar hon. Vi ville inte spela längre.

Som tur var lyckades Gabriella ta sig tillbaka till scenen och Systrarna Lockwall spelar fortfarande. En lärdom hon tar med sig från den händelsen är hur viktigt det är att ändå våga misslyckas, framförallt i en kreativ process. För det är just kreativitet, lust och känsla som driver henne framåt, snarare än att tjäna massa pengar. Hon ser inte sig själv som en typisk företagare och har aldrig jobbat med smarta mål eller strategier.

-Egentligen är jag usel på att driva företag och det är många som har gett mig goda råd om hur jag kan öka min omsättning. Ja visst tänker jag, och så gör jag något annat, förklarar hon och genom telefonen låter det som att hon ler mjukt i andra änden.

Gabriella inspirerar med sin genuina nyfikenhet och modet att våga vara sig själv och följa sin egen väg. Det är verkligen tydligt att glädjen styr hennes riktning och just nu jobbar hon med att färdigställa sin debutroman. Boken har arbetsnamnet “Kvinnorna i huset”, den utspelar sig i Hälsingland och handlar om en kvinna som ärver ett hus. Men det verkar som att det spökar i huset… Spökena som knackar på är inga mindre än kvinnorna i Gabriellas släkt, starka förebilder som tydligt påverkat henne och hennes värderingar.

-Vi har många starka damer i släkten som jobbat hårt för att förändra världen till det bättre. I boken berättar jag deras historier och jag kan se att mycket av min egen drivkraft kommer därifrån, från dem.

I 25 år har du jobbat som föreläsare, coach, utbildare, inspiratör och författare. Vad är det roligaste med ditt jobb?
-Just nu är det väldigt roligt med romanen, men annars är det bästa att kunna bidra så att människor får det bättre med relativt enkla verktyg inom kommunikation, röst och kroppsspråk. I det stora hela handlar det om att hjälpa andra att ta bra beslut, göra livet lättare och att våga vara sig själva.

 BONUSMATERIAL: Gabriella bjuder på en enkel och effektiv andningsövning för talare och moderatorer. PS: den funkar lika bra för föräldrar, kompisar och VD:ar också.

  1. Andas in genom näsan och räkna till tre.
  2. Håll andan och räkna till tre.
  3. Andas ut genom munnen på 10 sekunder.
  4. Repetera tre gånger eller så många gånger du vill.

 Andningen blockeras lätt av spänningar i axlarna och av att vi drar in magen. Se till att du ger dig själv tid att fylla lungorna ordentligt med luft.

Malin Winberg