Intervju pågår:
Pernilla Warberg intervjuar Ergin Özdemir

På behörigt avstånd. Men ändå så nära. Med Ergin Özdemir

Vad vet du INTE om Ergin?

Sannolikt ganska mycket.

Men trots det finns det en oerhört stor del av hans liv, erfarenhet och lärdomar som han ödmjukt och engagerat idag delar med sig av till oss och till en stor publik. Talarföreningen har enligt honom själv till stor del bidragit till hans utveckling som föreläsare. Och snart kan han också kalla sig författare…

Han har bokstavligen gått från att tjäna pengar till att tjäna människor och samhällen. Nu som föreläsare, i egna projekt och som styrelseledamot.

”Integration är lätt. Men att boka Ergin är svårt” så står det på hans hemsida.

Trots detta faktum fick jag, å Talarföreningens vägnar, ett personligt möte med Ergin en solig junidag hemma i Örsviken. Åh vad jag önskar att samtalet aldrig skulle ta slut…

Det är oerhört lättsamt, fascinerande, lärorikt och rörande att lyssna till denna ”self-made man” och hans berättelse.

En berättelse om att från en bondefamilj med 3 bröder, ”födas till entreprenör” i Turkiet, (startade med tuggummiförsäljning som 6-åring) bli en svensk kärleksinvandrare, göra ett radikalt karriärsbyte, genomgå en omtumlande personlig utveckling till att känna ett tryggt, insiktsfullt liv med mycket lycka i sitt nu.  Och hans autistiske son har fått honom att bli mer lugn, fokuserad, välplanerad och spontan.

Vi som träffat och lyssnat till Ergin vet vilken intressant resa han varit med om. Vilken han nu delar med sig av till en stor och bred publik som lär vad integration betyder inte minst för samhället.

Alldeles i dagarna då denna intervju genomförs skriver han en bok som ska ges ut nästa år i ett äkta internationellt tillsammansprojekt med 5 medförfattare/experter från alla världens hörn. Ergins nyfikenhet och tro på ständigt lärande sinar aldrig… Boken som han initierat handlar om att med 30 steg bli mer inkluderande. På riktigt. Worldwide.

Som bevis för hans vilja till att ge alla en chans så har han instiftat ett stipendium för studenter i Turkiet som ska ges möjlighet till utbildning. Behöver jag säga mer om att bekräfta hans sätt att tjäna andra?

Ergin har också blivit uppmärksammad för bland annat Årets Mångfaldsbragd.

Så här säger Ergin om

Talarföreningen
Det är vi enskilda medlemmar som skapar den! Det kan vara väldigt ensamt som föreläsare. Då är det härligt med gemenskap. Och att få lära tillsammans. Tre viktiga ingredienser: VÄNSKAP. KUNSKAP. PERSPEKTIV.

Farfar
En mycket kärleksfull person som betytt mycket.

Katti
”Glad för varje dag jag får vara med Katti.”

Coronatider
Att få tid och möjlighet att ”vässa sig själv”.  Förståelse och empatin för varandra kommer förhoppningsvis att öka. Allt vi trott varit omöjligt kan plötsligt bli möjligt.

Fritiden & Framtiden
Nyinköpt timmerloge i Jämtland, lgh i Spanien och att få arbeta mer internationellt framöver.

Måtto
”Vi måste alltid ge varandra en chans…”

När du mår som bäst?
I mötet med unga människor.

Tack Ergin för mötet, för din värme och för att jag i smyg fick lyssna på en av de vackraste av dina dikter! (Kanske något av det du inte visste om Ergin)

Pernilla

 

ERGIN ÖZDEMIR

Född: 1966 i Kelkit – nordöstra Turkiet, uppvuxen i Istanbul

Kom till Sverige: hösten 1992

Familj: Delar livet med Katti, 3 vuxna barn från tidigare äktenskap

Bor: På Tjörn