Intervju pågår:
Therese Wallter intervjuar Caroline Mohr

En livsglad tjej, med hjärtat i Värmland och som numera bor i Tyskland. En kreatör som älskar att skapa saker i livet. Allt från saker som du kan se, en föreläsning, en maträtt, ett kort eller att skapa möjligheter med andra människor. Känslan efter mitt samtal med Caroline Mohr var känslan av möjligheter och energi.

Carolines främsta syfte med det hon vill förmedla genom talaryrket är att få människor att vakna upp till att de inte behöver leva livet som andra förväntar sig att de ska göra. Vilka regler sätter vi upp för oss själv, medvetet och omedvetet? Att vi inte är fast eller låsta i dem utan att vi är fria att skapa det liv vi vill leva. Att våga utmana oss! Och vara en ledare i våra liv. Jag blev inspirerad av Carolines energi för att utveckla individen och gruppen, där hon berättar att hon har olika inriktningar i sina föreläsningar. Som handlar om mod, motivation och laganda.

Varför Caroline fastnade för talaryrket år 2011 har, enligt min mening, en dramatisk historia bakom sig. Caroline säger själv att hon främst ville ge tillbaka för all den hjälp hon fått och stödja andra genom att dela med sig av sin historia.

Berätta, vad är din bakgrund in till talaryrket?
”Innan 2011 hade jag bara golf på mitt schema och i januari 2011 fick jag min proffslicens. I februari 2011 var jag med om en jordbävning i Nya Zeeland, som var den kraftigaste jordbävningen där på åttio år, den var bara fem kilometer under jordskorpan och blev därför så häftig. Jag var där med min syster och vi åt lunch på en restaurang och det började skaka. Vi flydde från restaurangen, byggnader rammades till marken, glasrutor sprängdes, betongblock stora som en gånger en meter kom farande genom luften när vi sprang ut. Att fly ut från restaurangen var som att springa på hela havet stormar. När vi kom ut från restaurangen var det som en chock med total tystnad i två sekunder, sen drog alla larm igång. Vi stod där på gatan och var helt paralyserade. Valet av restaurang gjorde att vi klarade oss och räddade våra liv. Det var nästan tvåhundra personer som omkom i jordbävningen. Allt detta inträffade på bara 15 sekunder och efter katastrofen började jag ifrågasätta hur jag mådde och varför jag gjorde det jag gjorde. Jag insåg att HUR jag gjorde det inte var hållbart.”

Caroline fortsätter. ”Tre veckor efter jordbävning fick jag besked att jag hade cancer och mitt ben behövde amputeras. Livet kraschade samman och allt jag trodde på för framtiden var helt borta, min tillvaro blev helt svart. Vad som fick mig att komma tillbaka och kämpa var att jag endast hade tre veckor kvar med mina två ben. ”Vad skulle du göra om du hade tre veckor kvar med dina två ben?” Jag insåg då att livet med ett ben innehåller lika många möjligheter som ett liv med två ben. Med detta fick jag med mig lärdomar som att ”Vara en ledare för din egen situation”. Det betyder inte att jag inte fick vara ledsen eller bryta ihop. Utan ta ansvar för att hantera att vara ledsen. Livslusten var väldigt stark och jag ville fortsätta att ha kul och började under dem tre veckorna träna på att göra saker med ett ben. Framgångsfaktorn i nästan allt är att göra det som känns rätt och tro på det, handla och ta action.”

Comeback
Efter detta gjorde Caroline comeback på golfbanan och 2,5 månad efter operationen spelade hon Svenska mästerskapen och vann lagtävlingen med sin syster. Hon började att dela med sig av sin historia och föreläsa för ungdomar och organisationer. Caroline blev biten från start och tyckte det var riktigt kul, speciellt mötet med människor och att få bidra med något som känns värdefullt. Därefter har hon utbildat sig till NLP Master och fått fler verktyg som hon använder i sina föreläsningar.

För att lära känna Caroline ännu mer, bad jag henne berätta något som få känner till om henne.
”Jag har ett yrke där man är extrovert, där jag är socialt inställd på att träffa och prata med människor. Detta är ett element jag tycker väldigt mycket om. Jag är dock väldigt introvert i min natur och den extroverta delen faller mig inte naturligt, utan den delen av mig själv har jag fått träna på. Jag är mer analyserad och eftertänksam som person, så det har varit många delar att träna på och utmanas inom. Den största utmaningen har varit nätverkandet.” Vad gör du för att klara nätverkandet, vad är ditt tips? ”Det är att bräcka isen direkt. Jag brukar ställa frågor ”Vad är din hemlighet för att lyckas? Vad uppskattar du mest?” och på så sätt kan vi lättare prata vidare.”

Skriver biografi
Caroline kommer från Värmland och bor idag i Tyskland. Hon berättar att hon reser mycket och är i Sverige en till två gånger i månaden. När hon är i Sverige har hon uppdrag, möten och försöker även passa på att träffa familjen om det är möjligt. Golfklubban lade hon på hyllan 2016 och istället är det träning på gym tre till fyra gånger i veckan. För att vara i balans i ett resande liv och för att fortsätta vara kreativ, behövs tid för reflektion och återhämtning som hon får in en gång i veckan. Hon gör mer än att föreläsa, hon skriver sin bok, en biografi. Hon trodde att den skulle skrivas i ett nafs, den har nu tagit mer eller mindre fem år. Hon känner att hon har behövt växa med boken och det har varit en djupare process. Vad har du för tips till dem som vill skriva bok? ”Sitt ner och skriv. Om du skriver en biografi där du stöter på djupare känslor, låt det ta sin tid.”

Sponsrar 400 barn
Att bidra och ge är en del som skapar extra glädje i Carolines liv och som hon verkligen rekommenderar att göra. Hon har en skola i Sydafrika som hon engagerar sig i och sponsrar 400 barn med ett utbildningsprogram för att stärka deras tro på sig själva och skapa drömmar för framtiden. ”Det värmer så otroligt mycket i hjärtat när barnen gör framsteg och det som är så spännande är att jag känner att barnen lär mig så mycket, dem får mig att inse och uppskatta alla möjligheter jag har runt mig konstant”, berättar Caroline.

Varför är du med i Talarföreningen?
”För att det är otroligt roligt att ha kollegor att samtala med, dela frågor och att kunna stödja varandra. Det kan vara ensamt mellan uppdrag – då finns talarkollegor. Sedan är det himla kul med festerna!”

Talarföreningen har både rutinerade och nya talare, vad vill du ge för tips till talare som är nya i branschen?
”Detta låter väldigt klyschigt – Tala från dig själv. Det är många som arbetar som talare, varför ett företag väljer en viss person är dels ämnet, men också personen och hur personen förmedlar det. Tala utifrån vem du är. Din unika röst behövs. Ett annat tips är att ha en mentor som du kan bolla saker med.”

Vad vill du ge för tips till de talare som varit igång en längre tid?
”Att connecta med sin lekfullhet! Jag upplever att jag ibland kan bli fast i att berätta en historia på precis samma sätt varje gång, kanske för att jag älskar den så mycket! Men varje historia i sig är levande och att skifta position eller tonläge gör att de gamla historierna får nytt liv! Att ständigt fortsätta att utmana sig själv och sin lekfullhet”.

Jag tittade in på Carolines hemsida och hittade detta spännande citat:
”När vi inser att livet händer för oss istället för mot oss. Det är då vi blir ostoppbara!”
Vad menar du med det?
”Se möjligheter i varje situation som händer, det som händer för oss har möjligheter att erbjuda. Det händer inte mot mig/oss. Om jag blir nekad exempelvis ett jobb som jag sökt, öppnas istället en dörr till något nytt och en möjlighet att göra något annat. Vad är din gåva idag?”

Tack Caroline för att du lyft möjligheter och delat med dig av din historia.

Av: Therese Wallter