Intervju pågår:
Annie Seel
intervjuar
Birgitta Sjöstrand

Ledarskapsutvecklaren och insiktsföreläsaren Birgitta Sjöstrand är aktuell med managementboken ”Outstanding in the Middle – How Middle Managers Make the Difference”. Det är en managementbok, men inte som alla andra. Den fokuserar på hur just mellanchefer kan bli bättre ledare och förebilder. Boken har fått internationell uppmärksamhet och är nominerad i engelska Business Book Awards.

Jag blir nyfiken på att få höra hur boken kom till och om Birgittas resa från att jobba på bank i London, till att utbilda och föreläsa om ledarskap i hela Europa.

 

Birgitta Sjöstrand utbildar och föreläser om ledarskap i hela Europa.

Första gången träffade jag Birgitta Sjöstrand på Talarföreningens Improkurs i Älvkarleö för drygt ett år sedan. Då ville hon lära sig improvisationsteater, för det hade hon aldrig gjort förut. Sedan kom Coronapandemin och hela världen stannade upp. Nu ett år senare träffas vi hemma hos Birgitta i idylliska Sigtuna utanför Stockholm, för ett mycket trevligt och intressant samtal.

Hur har du tacklat Coronapandemin som drabbat många i föreläsar- och utbildningsbranschen?
Jag hade rätt mycket uppbokade utbildningar, talaruppdrag och workshops under våren och även hösten 2020. Men så, från en dag till en annan försvann nästan alla uppdrag, eller ombokades till senare under året. Så här kan jag ju inte ha det, tänkte jag. Vad gör jag nu? Då bestämde jag mig för att skriva den där boken som jag haft inom mig under gud vet hur många år.

Boken ligger på topplistor inom facklitteratur i England och har fått väldigt fina recensioner. Varför fokuserar du på middle management i din bok?
Jag tror att det är för att det finns för lite skrivet om mellanchefer, den som är chef över cheferna. Det finns mycket litteratur skrivet om ”executives”, de högsta cheferna som ska leda bolag. Sen finns det för de som ska bli nya chefer eller leda en grupp. För mellanchefer som har varit chef över en grupp och nu ska börja klättra i organisationen, där finns inte så mycket litteratur.

Tittar man i England så får cheferna order uppifrån som de bara ska genomföra. Man leder mycket med ekonomi. Men jag tror att de kan göra en enorm skillnad i sina organisationer genom sitt ledarskap. Du måste vara en förebild hur du leder andra. Hur du samlar din ledningsgrupp och utvecklar den så att den blir en bra grupp, så att folk förstår hur de ska göra med sina grupper i sin tur.

Hur kom det sig att du skrev den på engelska direkt?
Först tänkte jag skriva på svenska. Men jag ändrade mig eftersom 75% av mina uppdrag är på engelska, där jag utbildar och föreläser för kunder som inte har engelska som första språk. Mina kunder finns ju i Europa, till exempel Tyskland, Kroatien, och Ryssland. Då tänkte jag att jag skriver boken på engelska direkt, men engelskan ska vara lättfattlig även om man har engelska som andra eller tredje språk. Jag vet själv hur jobbigt det är att behöva stanna upp i läsningen och slå upp ord som man inte fattar.

Den vanliga frågan är ofta hur man börjar skriva. Hur kom du igång?
Jag fick via Mia Liljeberg i Talarföreningen, kontakt med The Book Midwife i England som coachar folk att skriva böcker. Det var gruppcoaching online, men det var inte alls bara att sätta igång och skriva. Mycket fokus lades på struktur, där jag gjorde ett gediget grundarbete med stora mindmaps för kapitel och innehåll. Utan coachningen tror jag inte boken hade blivit till. Sedan gick det fort, boken kom ut 30 november 2020.

Uppmärksammade boken Outstanding in the Middle är nominerad i engelska Business Book Awards 2021.

Du säger att svenskt ledarskap är mer informellt. Hur fungerar det när man jobbar inom internationell management?
I Sverige har vi oftare plattare organisationer och är mycket mer informella med varann där vi nämner chefen vid förnamn. Att vara informell är en av mina styrkor när jag har kurser. Jag säger att ”nu leker vi” och gör en övning. Då får jag folk att slappna av och våga prova saker.

Det är mer hierarkiskt utomlands, speciellt när du kommer neråt Europa. Det är väldigt spännande att se hur det tas emot när jag säger att ”nu är vi förnamn med varandra och vi är här för att lära”. En del kan tycka att det är lite jobbigt, speciellt om titeln är viktig för exempelvis en ”Doktor Schmidt”.

Din informella stil verkar ju fungera. Hur får du dina internationella uppdrag?
Jag jobbar som underkonsult till Speak First i England. Därifrån får jag rätt många av uppdragen. De gillar att jag är förnamn även med VD:ar för stora bolag inom internationella koncerner. Uppdragen får jag för att min engelska är bra. Bodde i England i 12 år i mitt ”första liv”.

Berätta om din bakgrund, innan du blev utbildare och föreläsare.
Jag pluggade ekonomi och jobbade samtidigt på bank i Stockholm. Jag fick jobb som ränte- och valutahandlare i London och jobbade under årens lopp för två olika banker. Det var stora handlarrum och man satt i telefon och ropade ut priser, köpte och sålde. Det var superstressigt, precis som du kanske sett på film från 80- och 90-talet. Vi var bara tre kvinnor av hundra – man var tvungen att vara ganska tuff.

Visste du att du var en tuffing?
Jag har alltid gått min egen väg. Jag har till exempel tagit min ryggsäck och i två omgångar rest ensam jorden runt när jag var runt tjugo år medan jag varvade ekonomiplugg och jobb på en bank. Det var inte så vanligt på 80-talet.

Hur började du coacha och föreläsa?
Jag träffade min man Fredrik genom vänner i Sverige. Han jobbade på Swedbank och jag i London. Vi flyttade tillsammans till Luxemburg, sen tillbaka till England. Under de här åren bildade vi familj och fick tre barn.
När vi kom tillbaka till Sverige 1999 och yngsta barnet var i princip nyfödd, så började jag plugga på Skandinaviska Ledarhögskolan i två år till mental tränare. Sen tog jag fler kurser och blev coach, studerade NLP och diverse annat. Två av mina barn tävlade inom utförsåkning så jag körde mental träning med barn från 10 år och uppåt. Det var roligt att se att barnen inte bara blev bättre på att åka skidor, utan även fick bättre fokus i skolan. Barnens föräldrar såg hur coachningen gav resultat och då fick jag frågor från dem att komma och prata på deras jobb. Så började det, ”mitt andra liv”.

Har du nytta av erfarenheterna från bankvärlden nu när du utbildar om mer mjuka värden?
Det är bra när jag jobbar med chefer att jag har den bakgrunden och är ekonom i botten. En del behöver ventilera de hårda ekonomibitarna och jag kan prata om det också. Det finns ju alltid en ”bottom line”, ett resultat som ska uppnås. Jag kommer ju inte från HR, så jag talar deras språk och tänker alltid kostnad, och alternativkostnad.

 

Välkommen till insikts-föreläsning!

 

Varför ska man välja dig som utbildare eller föreläsare?
Jag tror att jag kan ge mer perspektiv med mina internationella erfarenheter, plocka in kulturella skillnader. Vi har ju ett mer multikulturellt samhälle idag och då måste du förstå de som ska jobba under dig. För det behöver inte vara att du jobbar i en koncern med folk som sitter utspridda i världen, utan kan vara folk från hela världen som ingår i din grupp som du träffar varje dag. Hur pratar du med dem? Många har ju andra ”kartor” av verkligheten och erfarenheter med sig och vill att du ska leda dem på ett annat sätt, vilket jag också tar upp i boken till viss del.

Och hur det är med hierarki till exempel. Jag jobbar med några mellanchefer inom äldreomsorgen. En av de cheferna har en arbetsgrupp om 30-40 personer som kommer från olika delar av världen, och ingen kommer från Sverige. Chefen vill involvera medarbetarna, att de ska samverka, komma med förslag och idéer själva hur jobbet ska göras. Men gruppen vill tvärtom att chefen ska peka med hela handen, tala om för dem vad de ska göra och pricka av att saker blir gjorda. Det är jättestor skillnad i kultur även på en mindre plats. Du måste leda människor på olika sätt, även i en liten grupp.

Vad vill du förmedla?
Framför allt få chefer medvetna om att alla människor kan vara så otroligt olika. De som är chefer ska förstå att man måste leda individuellt även i en grupp. Svenska chefer som ska leda utomlands kan åka på smällar också, då det inte är så mycket delaktighet och den svenske chefen måste rätta in sig i ledet.

Du har varit verksam sedan 2003. Ditt företag heter Inre styrka AB – vad innebär det för dig?
Jag vill förmedla till chefer och grupper att oavsett vad som händer, det är förändringar, trots konflikter, att det blåser coronavindar, så klarar du dig med hjälp av din inre styrka. Du kan klara av att kliva in i stormens öga och ändå stå stadigt fast allt virvlar runt. Ser mig som en hjälpare, någon som ledare och organisationer kan bolla med eller fråga om hjälp.

Vad har du för planer för 2021?
Jag skriver på en onlinekurs för chefer. Kursen blir på engelska såklart, och jag har hittat en amerikansk plattform med gamification. Det är mitt steg in i digitaliseringen.

Gamification är ju det nya inom utbildning. Hur fick du lära dig om det?
Jag gick en kurs, haha! Gamification bygger på dataspel, där deltagaren ”levlar up” som det heter i spelvärlden. Som belöning får du poäng när du klarar en nivå i kursen. Du får då dopaminkickar och är motiverad att gå vidare till nästa steg.

Min nästa fråga var ”Hur gör du för att fortsätta utvecklas?”, men den har du ju delvis redan svarat på. Men om du skulle ge våra läsare några råd, vilka är dina framgångsnycklar?
Utveckla dig själv hela tiden! Gå kurser och prova nya saker så du får ny input. Det är viktigt att uppdatera sig för det är så lätt att man stagnerar. Jag har svårt att köra på i samma spår hela tiden, för jag ledsnar själv. Jag vill göra nya saker.
När jag utbildar eller föreläser, läser jag av publiken och är flexibel så jag anpassar mig hela tiden. Jag går igång på kundernas feedback att min kurs ger bättre verksamhet.

Vad fyller dina dagar just nu?
Just nu är det mycket PR runt boken eftersom den är med i engelska Business Book Award i slutet av april. Mitt engelska förlag fixar så att jag får skriva artiklar i engelska branschtidningar som till exempel HR Director, Forbes och även Metro London. Jag får även inbjudningar att vara med i olika podcast och intervjuer.
Förutom det bygger jag onlinekursen såklart och så har jag lite gruppcoachningsuppdrag. Jag jobbar även med konflikthantering där jag är medlare.

Nu några mer personliga frågor innan vi avslutar. Vilken är din främsta egenskap?
Jag är oerhört nyfiken. På allting. Till exempel just nu pluggar min son matematik på universitet. Jag fattar ingenting, men jag tycker plötsligt att det är jättespännande när han förklarar hur man kan räkna ekvationer om hur universum är uppbyggt.

Vad är viktigt i ditt liv?
Att hela tiden utvecklas. När jag är ledig kan jag lika gärna jobba, och det är för att jag jobbar med det som intresserar mig.

Vad ser du fram emot?
Åh, såklart att Coronapandemin mattas av så man får träffa folk igen. Och att onlinekursen blir bra! Den ligger mig varmt om hjärtat.

När intervjun är avklarad börjar vi prata om det sociala mediet Clubhouse där vi båda är ganska nya. Samtalet fortsätter med många idéer när vi promenerar iväg för att äta lunch inne i Sigtuna. Jag är glad att ha fått lära känna Birgitta och kan skriva under på att hon är både smittsamt positiv och nyfiken.

 

Fakta
Namn: Birgitta Sjöstrand
Böcker: Aktuell med Outstanding in the Middle – How Middle Managers Make the Difference. Boken finns på Amazon, och i Sverige på Bokus och Adlibris. 
Tidigare släppt e-boken Hur du bygger effektiva team – Grupputveckling på Personalmötet.
Bor: Sigtuna, sedan 6 år.
Familj: Fredrik, tre barn (en i London, två bor hemma igen pga corona) och två hundar.
Yrke: Ledar-/ledarskapsutvecklare samt insiktsföreläsare, medlare vid konflikter.
Utbildning: Ekonom, Licensierad mental tränare, NLP trainer, LAB Profile master trainer, med mera.
Favorituttryck: ”JA, vad bra!”

Läser just nu: The Art of Iconic Leadership: Power Secrets of Female World Leaders, av Justina Mutale. “Grym bok!”

God vana: Vi i familjen äter middag tillsammans. Samlas och samtalar, gärna med tända ljus på bordet. Varje dag!
Okänd/otippad talang: Kan sjunga. Hade kanske satsat på det, om inte om. Men en dotter är nu sångerska i London.
Länkar: www.inrestyrka.sewww.birgittasjostrand.se