Intervju pågår:
Anna Almberg
intervjuar
Angeli Sjöström Hederberg

En samhällsentreprenör som vägrar välja mellan lönsamhet och värderingar

 

Inför den här intervju skrev jag ner min egen bild av Angeli: Stark, klok och engagerad. En människa som syns och märks. En samhällsförbättrare som menar allvar och som gör avtryck. En bild som visade sig stämma!

Angeli är föreläsaren, utbildaren, moderatorn och strategen som drivs av att bidra till en mer levande demokrati. Hon vill se ett samhälle där vi går samman, förenar oss och arbetar tillsammans för att lösa de stora samhällsutmaningar vi står inför. Oavsett om det gäller miljön, klassamhället, utanförskapet eller ojämlikheten. Det behövs mobilisering och organisering för att förbättra världen. Och Angeli drar sitt strå till stacken genom att stärka föreningar, sociala entreprenörer och demokratiska processer i offentlig sektor. 

Hon bor i Åkersberga med man och tre barn. Hennes första företag startade hon redan som 24 åring. Redan då var det självklart för henne att utmana normen om den traditionella företagarmannen med svart kostym och portfölj. 

”Jag ville förändra världen och tjäna pengar samtidigt. Jag bestämde mig redan då, jag jobbar aldrig gratis och jag vägrar välja mellan lönsamhet och värderingar. Än idag jobbar jag bara med kunder som på riktigt vill bidra till samhällsnytta.” 

Hon föddes i en företagarfamilj. Av pappa lantbrukare fick Angeli med sig samhällsengagemanget, intresset för politiken och föreningslivet och av mamma frisören fick hon med sig mod.

”Min mamma trodde alltid på mig, hon lärde mig att jag är någon värd att lyssna på och att jag kunde göra vad jag ville med mig liv. Min pappa tog med mig på föreningsmöten och lärde mig att relationer är allt. Just därför har det alltid varit naturligt för mig att ta ledande roller, jag var elevrådsförande redan när jag var tio år och sedan dess har jag skapat det jag saknat oavsett om det var föreningen jag vill gå med i, nätverket som inte fanns eller boken jag själv ville läsa.” 

Angelis entreprenörskap står på två ben. När hon jobbar med civilsamhället föreläser hon om medlemsrekrytering och medlemsengagemang. Dessutom är hon affärsutvecklare för sociala och kooperativa företag och driver en rad affärsutvecklingsprogram för samhälls-entreprenörer. I rollen som moderator tar hon ofta jobb för myndigheter, departement och kommuner. Som processledare jobbar hon ofta med samverkan i projekt och mötesplatser där olika intressenter möts. 

”Jag tror kunder uppskattar mig för att jag är orädd, jag vågar ta i det obekväma och lyfta upp det alla vet men ingen säger.” 

Hennes kunder återfinns bland insamlingsorganisationer, patientföreningar, människorättsorganisationer, fackförbund, politiska förbund och myndigheter. Hon har ett aktiebolag men två koncept Medlemsutveckling.se och ProcessRum. Hon har skrivit fackböcker och barnböcker, har underkonsulter och säljer även utbildningar via sin e-learning-plattform Föreningsportalen. 

”Min affärsmodell är sådan att jag får intäkter från flera håll, inte bara via att jag springer på allt, det är jag nöjd med. Jag är stolt över att omsätta närmare två miljoner som soloföretagare.” 

Angeli har en tydlig struktur för sitt företagande. Hon jobbar till exempel bara åtta månader per år. Hon är ledig två månader på sommaren, en månad över jul och alla skollov. Under de lediga perioderna är Angeli med familjen och hon skriver barnböcker. Något som är helt fritt från prestation och i stället fullt utgår från passion. Hon säger att hennes böcker handlar om stora frågor för små medborgare och hitintills har hon avhandlat klassfrågan, klimatfrågan och frågan om källkritik för 3-6 åringar. Just nu skriver hon på en kapitelbok för barn om teman som mobbing och selektiv mutism. 

När hon är ledig så rider hon, gärna i skogen som ett sätt att grunda sig och vara närvarade. Under sommarhalvåret flyttar hon ut kontoret och jobbar hon nästan alltid på altanen. Hon älskar att resa även om hon dragit ner på det i en ökad klimatmedvetenhet. Som ung tågluffade hon på egen hand minst en månad varje sommar. Angeli och hennes man Pontus har ett stort filmintresse, de älskar loppisar och inredning från 60- och 70-tal. Hemma i radhuset pågår också ett ständigt samtal om demokrati och världen. Nu har familjens åttaåring hakat på och lyfter frågor om skattesatser, kärnvapen och mobbing dagligen vid matbordet.

”När du väl satt på dig klass- och genusglasögonen så går det inte att inte att inte längre bry sig, vi lever i en oerhört ojämlik värld. I vissa länder offrar människor sitt liv för att gå och rösta och jag vill förmedla hur viktigt det är att vi går samman och försöker skapa mer inkludering. Inkludering är ett verb och empati är en muskel, det kräver att vi inte bara pratar utan också tränar och gör.” 

Jag frågar henne om vad hon gillar mest med vår förening, där hon också är ordförande.

”Jag blev redan från start knockad av den generositet och den energi som finns bland medlemmarna. Vi har mer och mer gått från yta till djup, vi har samtal om genus, inkludering och vi främjar en kompetenshöjning hos medlemmarna. Min vision som ordförande är att vi ska få vara både framgångsrika och sårbara samtidigt. Jag vill bidra till ett fortsatt sådant samtal i föreningen. Nu behöver vi verka för en större extern synlighet så att fler får chansen att förena sig tillsammans med oss!”

Anna Almberg

Tack Angeli för ett fantastiskt intressant samtal. Du inspirerar mig. 

/Anna Almberg