Åsa Lindell intervjuar Kenth Åkerman
Det var en gång en läxläsare och pannkaksälskare…
De som känner Kenth kanske tror att han var klassens clown som liten. Den som stod upp på fredagarnas roliga timme och höll tal på avslutningen. Icke. Kenth var snarare tyst och hade fokus på att studera. En riktig plugghäst. Mamman var viktig, han beskriver henne med ett alldeles underbart ord: omtanke. Kvinnan som själv uppfostrade fyra barn, jobbade heltid, vände på slantarna var den som fick Kenth att intressera sig för matlagning. Söndagsmiddagarna minns släkten än idag; då serverades råstekt potatis, kyckling, sås och gelé. Och så pannkakorna. Mamman vid spisen, barnen vid bordet som slök pannkaka efter pannkaka. Först när de var mätta och belåtna satte hon sig ned och åt. Berättelsen får mig att i minnet transporteras tillbaka till mitt barndoms kök och min mamma vid pannkakspannan…
Många öl ledde till nya vägval
Kenth ville jobba på bank eller som jurist när han blev vuxen och Handelshögskolan blev därför ett naturligt val. En och annan öl på den berömda Handelspuben fick honom dock att ändra bana. Hur nu ett antal öl kan få en person att välja en annan yrkesriktning? Han hävdar att det var ölen som fick honom att specialisera sig på marknadsföring i stället för redovisning. Kanske tror jag honom inte riktigt (även om jag själv befunnit mig i samma pub några år tidigare och även jag valt marknadsföring) – utan tänker att det mer handlar om extrajobbet under studietiden i resebranschen. Efter ett antal bussturer fick i alla fall mikrofonen en naturlig plats i hans liv – kanske var det då som talarhjärtat började växa?
Studier klara. Check. Och Kenths inriktning blev relationsmarknadsföring. I olika roller arbetade han som konsult – en roll som han blev trogen i många år. Det är något med den kliniska blicken säger han eftertänksamt. Att komma in utifrån, och snabbt kunna sätta sig in i verksamheten med hjälp av ett antal frågor för att sedan hjälpa till med utveckling av verksamhet och varumärke.
Relationsbyggaren
Om man lägger till Kenths kreativa och nytänkande sidor och förmåga att smitta med sitt engagerande och positiva sätt får man en konsult som kan bygga och bibehålla relationer. Till den grad att några av de han coachar idag (hann jag säga att han också är certifierad coach?) är kunder sedan 1990. Respekt!
Reklambranschen blev hans hem i ett antal år – men något började gnaga. Allt kan ju säljas, så även konserverad gröt. Men om inte medarbetarna är välmående, engagerade och motiverade? Då finns det egentligen ingen väg framåt. Och utan ett medvetet ledarskap som skapar goda förutsättningar för medarbetare att bidra och växa blir det inte mycket pannkakor. Insikten ledde honom till att ägna mer tid åt utbilda ledare och kanske även till förändringarnas år 1999. Året då han sa upp sig, flyttade ut till landet, fick sitt första och enda barn, gav ut sin första bok och under en längre tid blev pappa på halvtid.
På den andra halvtiden fick mycket plats: utbildningar, föreläsningar, bokskrivande och utveckling av det egna bolaget med fokus på relation, ledarskap, motivation och kundservice.
Kommunikationschefen som ville förnya
Kan man prata om ledarskap på ett trovärdigt sätt utan att själv vara ledare? Kenth var inte säker. Men någonstans inom honom växte övertygelsen att han ville utveckla sitt ledarskap, och även få ett sammanhang i en större organisation. 2018 var det dags. Han blev anställd som kommunikationschef i en kommun. Nytt. Spännande. Utvecklande. Och tufft. En av insikterna från de åren handlar om en ökad förståelse för den viktiga samhälls- och medborgarnytta kommuner står för. En annan, och mer smärtsam, hur svårt det är att vara förnyare i en hierarkisk struktur med politiskt maktspel på menyn. Den insikten har tyvärr gjort mig mer sluten i vissa sammanhang säger Kenth med låg röst.
Lekens år
Så för något år sedan lämnade Kenth den stora organisationen och fick möjlighet till att ”leka” ett år. Tillbaka till den egna verksamheten, livet på landet och mängder av nya projekt.
För livet på landet har han varit trogen. Jag har besökt Kenth i hans idyll och kan se hur grundad han är där på sin plats i livet. Här finns hustrun, livspartnern sedan mer än 30 år, här finns hus som det snickras på, trädgård där det odlas, här finns (eller fanns då den numera är pausad) hundkenneln, puben, kajakerna och Segwayarna. Affärsidéerna tar aldrig slut. Uthyrning? Jajamän! Kajakturer? Såklart. Guidning med Segway? Absolut. Och så maten.
För ni kanske undrar vad som hände med matintresset? Det har underhållits och utvecklats. Att ta jobb som kallskänka på Göta Kanalbåtarna under lekåret var självklart när frågan kom. Och att börja servera på Mamma Mia föreställningarna likaså. Men också annat fick plats, som kärleken till rese- och destinationsbranschen där en utbildning till Auktoriserad Göteborgsguide ledde till nya typer av uppdrag. Alla med en gemensam nämnare: bygga relationer, visa engagemang. Och som ett arv från mamma: visa omtanke om alla han möter.
Tystnadens pris
Även skrivande fick plats. Stor plats. Boken om tystnadskultur är den svåraste bok han skrivit. Kanske det svåraste han tagit sig för? Han som i alla år jobbat med det positiva, det härliga, den lätta vägen framåt fick nu grotta ner sig i det negativa, det skamsna, det fula och dåliga. Tur då att projektet genomförts tillsammans med goda vännen Susanne – ett samarbete som byggts på ömsesidig respekt, ärlighet och driv. Alldeles snart publiceras boken – en viktig pusselbit i debatten om organisationskultur och ledarskap. Och en alldeles briljant möjlighet för Kenth att ta avstamp inför det nya konsult- och talarlivet som väntar.
”Nu ska jag ut på banan igen och väcka energi med budskapet: det är inte dig det är fel på. Min önskan är att få bidra till att fler medvetet bygger tillit och månar om det goda och inkluderande ledarskapet.”
Med boken får han mer tyngd i sina budskap, alla de hundratals människor som bidragit med sina historier, svarat på enkäter och alla de som djupintervjuats har gett en empirisk grund.
Det blir alltså omstart. För talaren. För konsulten. Men om ni trodde att han skulle nöja sig med det tar ni fel. Sommelierutbildning väntar i höst. Likaså glada turister som får sällskap av Kenth några timmar vid sitt besök i Sverige. Och visst kan man göra företagsevent i den nybyggda puben hemma på gården?