Annica Öhman intervjuar Lili Öst

Då kom intervju-stafettpinnen till mig och oj vad många spännande och intressanta människor Talarföreningen samlar.

Det var det varma smittande leendet och att Lili var en av medlemmarna i Family Four som gjorde att valet föll just på henne. Både leendet och Family Four kändes bekant och högst personligt. Återkommer med en förklaring lite senare.

Vi träffades första gången på Talarföreningens sommarfest och sedan på julfesten på Näsby Slott. Intervjun fick vi till under den intensiva julveckan så Heja oss!

Vi tar det från början, från början av yrkeslivet.

Lili kommer mycket riktigt från musikerfamiljen Öst men skulle absolut inte in i artistbranschen och absolut inte jobba med pappa. Nu blir det inte alltid som man tänkt sig och kvällen innan julafton 1982 satt pappa Berndt och syster Lena och smidde planer.

-När jag vaknade på Julaftonsmorgon hade plötsligt en ny konstellation Family Four sett sin dag. Trots att jag var lite motsträvig till en början så jobbade vi sju härliga år tillsammans. Den sista konstellationen Family Four som detta skulle komma att bli, gjorde sin debut på Valborgsmässoafton 1983 i direktsändning av sista Hylands hörna. Urgruppen gjorde ju sin debut i första hörnan 1964 så vi var med och slöt cirkeln.

1988 fick Lili frågan om att vara med i Bernt Egerblads tv-serie Jag minns mitt 50-tal där hon träffade Maria Wells som också medverkade i programmet.

Maria hade nyligen startat gruppen Avec och Lilis sju år med gruppen började med ett inhopp då gruppen hade ett dubbelgig men plötsligt saknade sin andra alt. Maria kontaktade Lili och bad om hjälp vilket ledde till snabbrep under en eftermiddag som Lili klarade galant efter idog musikalisk träning genom alla rep med pappa. Lili blev kvar och det blev några år med dubbla grupper att sjunga i men då Avecs framgångsresa tog fart, var Lili till slut tvungen att välja och det blev dags för Family Four att tacka för sig.

Då Lili var först ut att skaffa barn sa hon upp sig efter hon varit mammaledig 1996 för att inte sinka gruppen i deras framgångar men blev ganska omgående upplockad av Ema Telstar som produktionsassistent och avancerade snabbt till showproducent, manusförfattare och regissör. Samtidigt så startades en solokarriär. Privat hade ju första barnet kommit 1995 och andra 2000. MEN 2002 tog det stopp och utbrändheten var ett faktum och det trots att allt var så roligt!

-Ofta heter det att vi går in i väggen. Jag kallar det att jag gick in i krattan. Ni som har trampat på en kratta vet att det bara smäller till!

Varför blev det så. Ja kanske inte så konstigt egentligen.

-Jag var en till-lagsare som supportade och gav ”allt” till andra. Hade också en cocktail och kombination av ett gott självförtroende men en uselt låg självkänsla och självbild. Jag gladdes alltid åt andras framgång men tillät inte mig själv att jobba för min egen. Jag tyckte själv att jag var lite patetisk när jag i smyg önskade mig att lyckas med det jag skapade. Jag har alltid varit oerhört driven och orädd men på den tiden tillät jag mig inte att leda det till någon typ av framgång. Ännu mindre nämna att jag hade framgångsdrömmar högt så någon hörde! Jag höll mig själv i väldigt kort koppel!

Krattan ledde till sjukskrivning men inget ont som inte för något gott med sig. Låter klyschigt men stämmer oftast.

Här började en inre resa med många frågor att besvara som tex. vad behöver jag för att vara en hel människa. Insikter kom både genom att prata och läsa. Lili nämner tre böcker som guidat och utvecklat henne framåt. The Secret av Rhonda Byrnes, Livsstrategier av Dr. Phil och S.U.M.O av Paul McGee (Shut up, move on)

Efter år av självstudier och egna erfarenheter av beteendevetenskap och attraktionslagen tog studier till coach och utbildning i kommunikologi och NLP vid.

2003 höll Lili sin första föreläsning och 2010 bytte Lili scenfokus från artist – till föreläsningsscenen i kombination med sitt jobb som coach. Sången löper fortsatt som en röd tråd genom Lilis föreläsningar.

-Musik fungerar lite som healing och öppnar upp hjärtat och berör. Då blir det också lättare för hjärnan att ta till sig, tolka och förstå det som sägs i mina föreläsningar. Det blir på ett naturligt sätt ett extra djup i föreläsningarna.

-2012 skrev Lili ”Jag blir vad jag tänker” och 2017 kom boken Så Klart! Hur DU & Attraktionslagen blir ett vinnande team”. Alldeles i dagarna har antologin ”JA! Boken som gör dig glad” kommit ut där Lili är en av medförfattarna.

Jag frågar Lili vad hon har kvar på sin arbetsbucketlist och då kommer just att skriva böcker upp.

-Ja, jag är sugen på att skriva fler böcker, bl a skriva i romanform och funderar också på att skriva en serie böcker både för privatpersoner och företag.

Jag tänker vidare översätta mina tidigare böcker till engelska för att nå ut till en större publik. Jag håller även på att starta upp ett internpoddprojekt med en kollega som verkar internationellt med ledar- och personutveckling. Jag drev ju podden Attraktionslagen 2.0 i 3,5 år fram till våren 2022 och jag älskar att arbeta i det formatet.

På frågan ”lever du som du lär” kommer det ett tydligt JA när det gäller insidan som idag är väl förankrad och grundad i att välja glädje, leva det liv jag vill och vilket förhållningssätt jag har till mig själv och min omgivning.

– Däremot har det blivit mycket jobb och eftersom jag tycker om att jobba hinner jag inte/orkar jag inte alltid ta hand om den fysiska träningen och utsidan. Det ska det bli ändring på under 2023 säger Lili bestämt. Yes nu är det skrivet så hela Talarföreningen kommer att följa upp hur det fortskrider! 🙂

Alla har vi olika erfarenheter av pandemin och vad den har inneburit. När jag frågar Lili om vad åren gjort med henne så har det såklart påverkat ekonomin men förutom det så var Lili väl rustad för motgång och har övat mycket på uppförsbacke.

-Det har varit en svår och hård väg framåt och har varit ett tufft jobb att ta en plats på arenan då jag valt ett annorlunda perspektiv och en väg som väldigt få före mig hade gått. Jag har utvecklat mig längs vägen, djupstuderat mina ämnen och lagt till forskning, beteendevetenskap och teorier. Med den mixen har jag kommit ner på djupet och med det kunna förklara det komplicerade och komplexa både med oss människor och det utzoomade perspektiv jag arbetar utifrån på ett enkelt sätt så att det bli lätt att ta till sig. Jag har landat i min egen erfarenhet och kunskap och utifrån det format mig själv som föreläsare och coach.

Under största delen av 2022 har Lili bl a varit anlitad av Nordic Choice Hotels för att coacha och utveckla deras hotellchefer. Just hotellverksamheter har lidit stort under pandemin något som har satt sina spår hos många av ledarna. Arbetet kommer att fortsätta även under 2023 i ett antal olika former.

Nu har vi julen alldeles runt knuten och då undrar jag vad julen betyder för Lili. När många stressar runt och ska checka av långa måste-göra-listor så handla julen för Lili och hennes familj om samvaro med spel, säkert en del sång, njuta av lata dagar och att sakta ner.

Lili gör också ett bokslut och då inte bara utifrån de siffror och årsbokslut som vi måste lämna in till Skatteverket. Lilis bokslut är ett personligt bokslut som består av 6 övningar inför 2023. Det här bokslutet delar hon med sig av till oss i Talarföreningen.

Julen tillbringas med familjen i Paris. Låter helt underbart i mina öron.

Nu ska jag avslöja att jag blev lite starstruck på Family Four som ofta när jag var yngre var med som fråga på Melodikrysset. Ja Melodikrysset lördagar 10.00 är heligt hos fam. Öhman/Johansson!

Sedan det där leendet! Jag får ofta själv höra att ”du är alltid glad” och ibland att jag är provocerande positiv, som om det skulle vara något negativt och inte ärligt.

Precis som Lili tror jag på att vi kan göra våra val och då väljer jag glädje. (även om det såklart finns perioder då jag känner mig fattig, ful och ensammast i världen)

Lilis djupa, varma och smittsamma leendet är rakt igenom ärligt och jag tror att det kommer av en ärlighet mot sig själv och andra.

 

Tack Lili för en härlig pratstund där du generöst delade med dig av din klokskap och gav mig många insikter som jag tar med mig framledes.

Nu önskar jag dig, familjen och alla i Talarföreningen ett riktigt gott nytt år med förhoppning om både ”Vita vidder” och att vi alla ”Kör långsamt” – (Två av Family Fours många hits genom åren)