Intervju pågår:
Salah Haghgo intervjuar Johan Dahl

Johan älskar färgen orange. Med hjälp av orange som symboliserar ”energi och glädje” ger Johan tips och visar hur vi kan ha ett rikare liv.

Som barn ville Johan bli advokat för att hjälpa människor och skipa rättvisa. Han blev istället föreläsare som hjälper och visar människor och verksamheter vägen till ett framgångsrikare liv.

Intervjuarens upplevelse
En typisk svensk sommardag med lite sol och lite regn träffade jag Johan i centrala Stockholm. Han satt och jobbade med datorn framför sig.
När han såg mig reste han sig upp och när han mötte mig med ett varmt leende och en öppen famn blev jag såld direkt! Ni kanske någon gång har varit med om att träffa människor som direkt triggar er empati. Sådana människor vars röst, vars gester, vars utseende, vars sätt att vara väcker något inom oss. Även om vi knappt känner dem så vet vi att vi kommer att bära dem med oss länge. Johan är en stabil man som det rinner ödmjukhet av. Inombords föddes en stark tacksamhet att våra vägar korsat varandra.

Johan är född och uppvuxen i Gävleborgstrakten. Redan i gymnasieåldern började han med viss framgång starta och driva egna företag. En ganska tystlåten men mycket livlig grabb som engagerade sig i idrott, musik och elevrådsarbete vilket ledde till att han arrangerade allt från skoldanser till konserter och discon och upptäckte att han kunde tjäna egna pengar på andra sätt än att knäcka extra på Posten.
Men han hade större drömmar. Johan kände att han var en stor fisk i liten sjö- och därför flyttade han från den lilla orten till storstaden Gävle.
I början på 80 talet öppnade Johan restaurangen och nattklubben Amadeus i Nyköping och det gick mycket bra. Stärkt av framgångarna ville han utmana sig själv och hamnade i det vackra turistlandet Spanien för att arbeta med ett hotellprojekt där.

–Jag hade även planer på att ta över en restaurang i USA men jag fegade ur och i sista sekunden bestämde jag mig för att stanna hemma.
Johan kom tillbaka till Sverige och började jobba med försäljning. Tidigt insåg han att han var bra på det. Entreprenörskap ligger Johan varmt om hjärtat och han blir en mycket skicklig försäljare. Han startar ett telemarketingföretag eller snarare en relationsmarknadsföringsbyrå och har efter några år ett 15-tal anställda. Företaget går bra, det fortsätter växa och Johan fick bevisat för sig att han kunde konsten om försäljning. Personer inom hans egna företag men också andra verksamheter börjar uppmärksamma Johans talang. Kunder börjar efterfråga föreläsningar om lyckad och framgångsrik försäljning. Så stegvis börjar Johan med det. Under denna resa såg Johan värdet av det han gör, samtidigt som han hade kul. Både Johan och hans kunder var nöjda.

Eftersom han ville att Relafon, som företaget hette, skulle växa vidare rekryterade Johan en VD.

Detta beslut stod Johan mycket dyrt. Så dyrt att han förlorade allt som han med blod, svett och tårar hade byggt upp. Att bevittna sitt livsverk gå upp i rök är såklart både tragisk och mycket sorgligt. Detta gjorde att Johan tappade glädje och tillit till sig själv, till andra och till livet i allmänhet. Han såg bara mörkret. Räkningar och skulder blev en så tung börda så Johan upplevde att han inte längre klarade det. Från ljusa tider fulla av glädje, trygghet och framtidstro, rasade livet totalt. Johan beskriver det som om det var som att gå genom en tsunami. När Johan var längst ner i mörkret, så hittade han till slut lite glöd och kraft. Han fördjupade sina kunskaper inom personlig utveckling.

Han söker lite olika jobb men till slut beslutar han vad han ska fokusera på.

År 2003 rustar han sig för att börja på nytt och bildar Johan Dahl Utveckling som enskild firma. Han blir föreläsare och coach. Tack vare goda relationer, kontakter och tidigare goda omdömen så blir Johan snabbt ett känt ansikte i talarbranschen och börjar stå på både större och mindre scener runt om i landet samtidigt som han fungerar som en värdefull förbättringscoach för olika organisationer som vill åstadkomma förändring och tillväxt.

Johan bestämde sig att ändra på resten av sin story och öppnade på ett nytt kapitel i sitt liv, men denna gång han var mycket medveten om föregående kapitel och dess brister och misstag. Han sa till sig själv att ”aldrig mer ska jag vara så beroende av ekonomin och att inte kunna försörja mig och min familj som jag vill”

.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
Med att stort fint leende säger Johan:
”Det beror lite på var jag är men oavsett var jag är så vaknar jag tidigt på morgonen. Om jag har en föreläsning så börjar jag förbereda mig mentalt och går genom kundens behov och förväntningar och läser sedan mina anteckningar.”

Hur avslutar du en arbetsdag?
”Jag reflekterar mycket. Genom det lär jag mig mycket. Jag avslutar mina dagar med att skriva ner morgondagens schema och prioriteringar” så att jag vet vad jag ska fokusera på.”

Vad betyder färgen orange för dig?
-Vad betyder det för dig Salah? frågade han snällt tillbaka
-Ja, det är en färg, en glad färg. Jag vet och ser att du använder den mycket både i klädstilen och på hemsidan svarar jag.
-Jag frågar alltid folk om vad orange betyder för dem berättar Johan. Han fortsätter och säger att egentligen kom färgen från ingenstans. När jag anlitade några som skulle ordna och skapa min hemsida så fick jag direkt känslan av att orange skulle passa mig bra. Så småningom blev den mitt varumärke och jag säger ibland till kunder att det är dags för en ”orange föreläsning ”. Orange för mig betyder energi och glädje.

Vad är din upplevelse av Talarföreningen?
Jag har många trevliga upplevelser. Genom föreningen har jag fått många fina kompisar, vänner för livet och föreningen har definitivt hjälpt mig utvecklas som talare.

Du är en av de 100 bästa föreläsarna i Sverige. Vad betyder det för dig?
Tacksamhet. Att kunder och människor ser värdet i det jag gör. Bekräftelse. Glädje.

Har du skrivit några böcker?
Ja, hittills har det blivit tre böcker: “Sälj med hjärtat/Service med hjärtat”, “21 tips för ett rikare liv” samt “12 Talares tankar om kommunikation” som är en samlingsbok från Talarföreningen.

Efter att ha lyssnat till Johans livserfarenheter och den visdom han delat med sig av så kände jag mig fullt av energi och glädje. Vårt samtal pågick i ca 3 timmar och det kändes som att tiden gick fort och jag ville inte avsluta. På vägen hem tänkte jag på Johan och hans orangea färg. I mitt sinne ekade Johans ord ” För mig är orange energi och glädje”
Jag var fylld med energi och glädje och tacksamhet. Jag tänkte på andra intervjuer som jag tidigare gjort. Det finns intervjuer/möten som suger all kraft du har och finns det intervjuer/möten som ger så mycket inspiration och energi så att de under lång tid gör livet vackert.

Intervjuarens rekommendation: Om du som läser denna intervju inte har träffat Johan än, se till att prioritera att göra det – för du kommer att få ett lyriskt möte precis som jag fick. Tack Johan för det du gör!

Snabba fakta
Namn: Johan Dahl
Ålder: 58
Föreläser om: Kommunikation, ledarskap och försäljning.
Johan har utsetts till Årets Mentor två gånger (Almi Företagspartner och Nyföretagar-Centrum), Årets Rådgivare (Ung Företagsamhet) och nominerats till Stora Målpriset. Han är dessutom, som en av ytterst få talare, utnämnd till Platinum Speaker av Speakerrating.com – ett kvitto på en excellent förmåga att nå fram med budskapet. Han är också framröstad till en av Sveriges populäraste föreläsare både 2019 och 2020 (Eventeffect Topp-100) så du väljer ett säkert kort när du väljer Johan.
Motto: Det är när människor mår bra som företag går bra.
Vision: Johans vision är en värld där människor lever rikare liv genom att kommunicera bättre med sig själva och varandra. För att bidra till detta arbetar han för att beröra människor med sina orangea berättelser som leder till insikter, som inspirerar och skapar energi och som bidrar till konkret handling.