Intervju pågår:
Patrik Nordkvist
intervjuar
Jesper Caron

 

Pandemin och avståndet gör att vi möts via Teams. Jag är tidig men Jesper är också redan online. Efter några inledande hälsningsfraser inleder vi vad som skall bli ett mycket intressant samtal med frågan, berätta hur blev du föreläsare.
Jag ville bli rockstjärna säger Jesper. För att komma dit försökte jag med allt inom musik och uppträdande. Jag hade kommit så långt att jag kunde leva på olika gig som musikalartist, sång och dans.

Hjärtat satt
e stopp för artistkarriären
Det blev ett abrupt slut. En hjärtsjukdom gjorde att jag inte kunde dansa längre.

Mina framtidsdrömmar försvann efter beskedet. Jag insåg att jag behövde skapa nya drömmar så jag anmälde mig till flera olika föreläsningar för att få inspiration.

Jag tyckte de talade direkt till mig, jag blev lite hänförd säger Jesper. Då bestämde jag mig att det här skall bli mitt nya yrke.

Idag är Jesper världens enda humörtränare. Humörträning är ett samlingsnamn på de faktorer som avgör hur du mår.

Jesper berättar att idén med humörträning är något som växt fram. Jag har gått så många utbildningar att jag tappat räkningen. Under en period deltog jag på allt jag kunde.

Kunderna är det som varit den viktigast drivkraften för mig. Jag har aldrig sett det som ännu en kund. Jag går alltid all in med varje kund. Det är ju kunderna som gör att jag kan ha det här fantastiska jobbet, då gäller det att leverera fullt ut varje gång. På så sätt har jag utvecklats, lärt mig nya saker och blivit lite bättre efter varje uppdrag.

Mer outrageous i USA
Att föreläsa i USA är väldigt annorlunda mot att föreläsa i Sverige. De uppskattar större penseldrag och man blir nästan som en pastor. Lite förenklat, ju mer galet och outragoes desto bättre betyg. Där är det helt avgörande att beröra på ett känslomässigt plan, bara bra innehåll räcker inte.

I Sverige har vi lite fler filter kring känslor säger Jesper. Att publiken sitter och gråter efter en känslosam historia är helt naturligt i USA. Det krävs mer för att det ska bli så i Sverige konstaterar Jesper. Under min period USA utvecklade jag min förmåga att beröra på ett djupare plan. Jag tränade och studerade de som var duktigast på detta till exempel Tony Robbins.

Jesper utrycker en glädje att inte längre ha det otroligt intensiva livet som att föreläsa i USA innebär. Att få mer tid till familjen är viktigt och att kunna vara närvarande. Vi får se säger han.
Jag kanske vill ta upp det internationella igen, längre fram.

Familjen och hälsan är det viktigaste
Jesper berättar att det viktigt för honom att få tid med familjen. Jag är helt ledig på alla barnens lov berättar han vidare, med något ytterst enstaka undantag.

Jesper, hans fru och de två barnen, 13 och 16 år bor i Viskafors, en mil från Borås. Huset är stort nog och ligger på rätt plats säger Jesper.

Att kunna var en bra pappa för barnen har bitvis varit svårt säger Jesper med en bekymrad röst. Han berättar att han under många år kämpade med reumatisk värk. Långa perioder har jag haft så otroligt ont, det är svårt att förklara säger Jesper.

När man har för ont och inte kan leka med sina barn kan tankarna lätt komma om man duger säger Jesper. Kan jag vara en bra pappa utan att leka.

2016 var jag Sveriges mest bokade föreläsare. Då var värktabletter, kortison och kryckor ett ständigt resesällskap. Det hade varit betydligt enklare om jag hållit mig hemma det året.

Samtidigt fanns det ett värde i att komma iväg ut på gig. Det går inte en dag utan att någon hör av sig. Någon som berättar vilken hjälp de fått av mina föreläsningar. Någon som har gjort en helomvändning. När man hör sånt kan man stå ut med ganska mycket smärta.

Jesper berättar att han senaste fem åren varit helt värkfri. Jag började laborera med livsstilsfaktorer. Jag tog bort allt som är gott, har i stort sett bara grönsaker i kosten. Äter mycket fisk. Tränar energiträning med mera. När jag är strikt med mina livsstilsfaktorer kan jag ibland njuta av en biff, pizza, en öl eller godis.

Jag har under flera år kört trial and error som metod för att hitta rätt berättar Jesper. Totalt har jag provat nästan 600 saker varav 22 har fungerat.

Min naturvetenskapliga ådra har gjort att jag har varit väldigt systematisk. Testat något under en period och fört bok på hur effekten blivit och sedan fortsatt så. Det har gett effekt.

En av Sveriges mest besökta sidor på Facebook
Jag har innan intervju konstaterat att Jesper är stor online. Att hans Facebooksida har över 343 000 följare. Något enstaka inlägg har under 1000 likes, många över 10 000.

Jesper berättar att det är över 8 000 inlägg som byggt sidan. Ett inlägg åt gången och en ny följare i taget. Precis som med mycket annat har han testat sig fram, på ett strukturerat sätt.
Mer av det som fungerar och försök att minimera och undvika det som inte fungerar.

Pandemin har haft positiva bieffekter
Vi konstaterar att vi både ser att pandemin inte bara varit av ondo. Det är viktigt att ställa krav på sig själv och att tuffa till sig lite säger Jesper.

Pandemin har hjälpt mig där säger Jesper. Precis som jag ser många av våra kollegor i branschen som växt. Bara en sådan sak som att alla kör digitalt nu.

Själv har jag startat en podd och satt fart på Instagram vilket har fått upp mig till 50 000 följare. Podd är ett så bra sätt att kunna samverka med andra och få inspiration.

Att starta en podd är något jag blivit rekommenderad under många år men aldrig tagit mig tid till. Så här i efterhand är jag glad att den fått vänta. Nu under pandemin har den fyllt ett stort socialt behov.

Här har Talarföreningen hjälpt mig. Lade ut förfrågan i Facebookgruppen och Lilli Öst svarade direkt. Hon var ett stort stöd och utan henna hade allt tagit mer tid och varit betydligt svårare att få igång podden.

När jag gick med i föreningen hade jag en fundering på om det bara skulle vara en förening för inbördesbeundran.

Det var precis tvärt om. Det finns många personer som Lilli Öst i föreningen som gärna hjälper till. Jag gillar dessutom själv att hjälp andra så det har blivit många ömsesidiga utbyten.

I slutet av samtalet börjar vi prata om framtiden.
Jesper lyser upp, lite på samma sätt som när vi pratade om hur man föreläser i USA. Jag ser framför mig, Världens mest omfattande självhjälpsystem säger han och fortsätter. Jag kallar det för Actionplant Academy Alla de idéer och saker jag jobbat med och använt i mina föreläsningar, att få ihop allt för att kunna hjälpa ännu fler. De är min naturvetenskapliga ådra som gynnar mig här, jag vill bygga ihop det till en helhet.

Det här kommer bli ett stort och krävande projekt. Motgångar bromsar mig inte men det måste vara mödan värt. Att göra detta är något som jag anser är värt mödan.

Patrik Nordkvist

En sista fråga säger jag. Vilka slutord vill du ge till läsarna?
Tror inte på magiska formler, säger Jesper direkt. Jag tänker så här fyller han på. Gör allt det där som du funderar på. Fastna inte i tanken om det kommer gå eller inte. Fokusera på att gå åt rätt håll, för du kommer att behöva vända på många stenar för att hitta rätt. De flesta musslor har inga pärlor i sig. Prova!