Intervju pågår:
Jenny Lindblad intervjuar Hasse Olsson

Hasse Olsson – hästhandlaren som blev föreläsare

Att få se detta energiknippe live kan jag verkligen rekommendera! Så härlig energi! Det var en föreläsning fullt av kloka råd, roliga historier, mycket skratt och härlig energi. Att sedan få intervjua Hasse Olsson var en ren ynnest! Sällan har jag skrattat så mycket både under intervjun och sedan när jag suttit och lyssnat på den om och om igen. Hasse Olsson, 50-årig fyrabarnspappa med fullt ös.

 

Hasse växte upp på en gård. På bruket fanns en travhäst och intresset utvecklades tidigt. Det blev så stort att han redan under lumpen började köpa och sälja travhästar. Något som satte käppar i hjulet för en lovande handbollskarriär.

Hans första häst köpte han för 160 000 kronor utan att ha en krona. Redan då, knappt 20 år gammal, var han en slipad säljare med mottot “sälj skinnet innan du skjuter björnen”. Så Hasse sålde hästen i nio andelar à 20 000 kronor, tog sista tiondelen själv och hade 20 000 kronor över för att finansiera träning för hästen i ett och ett halvt år.

En känd strategi som används flitigt idag av tillväxtbolag. Kan du inte sälja iden kan du inte sälja produkten.

Sen gick Hasse över till att sälja hästsportprylar. Branschen älskade hästar men kunde ingenting om försäljning. När Hasse sedan flyttade till Stockholm så kunde han bekosta sin egen utbildning på IHM. Samtidigt tog han ett sidojobb med 100 % provision på rekryteringsbolaget Säljpoolen 1996 och där blev han utbildad inom försäljning.

Efter drygt ett år hoppade han vidare in på ett managementkonsultföretag som utbildade säljorganisationer. Ganska snabbt fick han övergå till att utbilda säljare och säljchefer. Två år senare blev Hasse rekryterad till Jobline som försäljningsdirektör. Där var kraven hårda. Om du ökar försäljningen med 100 % per år så får du behålla jobbet – det var kravet. Och det lyckades han såklart med.

Med sitt härliga skratt säger Hasse att med fem VD:ar på två och ett halvt år var det ingen som hann se alla fel och allt skit han gjorde. Det blev en enormt lärorik resa med många fel och många rätt. Han fick 15 års erfarenhet på två år då han anställde 100 säljare och öppnade upp tre kontor. En otrolig resa och Hasse menar att han fortfarande har Joblineblod i sina ådror.

 

Hasse hade alltid haft en dröm om att köpa en egen gård i Skåne med kullerstens innergård. Hela sitt liv har han bott på olika gårdar. Till och med när han jobbade i Stockholm så bodde han i matkällaren på Huvudsta gård. Så under tiden på Jobline slog han till och köpte en gård i Skåne. Efter Jobline fick han jobb som Vice VD och fick jobba med sin barndomsvän Mattias men insåg redan efter sex månader att han måste nog flytta hem till gården. Pendlandet fick vara slut.

Att köpa gården var sämsta beslutet för karriären men bästa för honom själv.

Han tog en break på ett år och skulle precis börja jobba på ett nytt jobb när nya VDn ringde, tre dagar innan och sa att de tappat nästan alla sina kunder, så det blir inget jobb. Där står Hasse mitt i dotcom bubblan – med brända pengar och utan jobb. Så från att ha haft otroligt bra lön så var det helt plötsligt ingen som ens ville betala en tredjedel av vad han hade haft innan.

Det som slår mig med Hasse är att han är så otroligt driven och handlingskraftig genom hela sin livshistoria. När ingen vill anställa honom bestämmer han sig för att starta säljbolag. 20 man på tio månader och tjänade pengar. Vilken bragd. När han väl skulle expandera insåg han sitt misstag, han hade gjort misstaget att lägga bolaget i Skurup där han kommer ifrån. Men dit ville ingen komma och jobba. Han hade kunderna men inte säljarna så det slutade med att han fick lägga ner.

Föreläsare blev Hasse av en ren slump. Samtidigt som hans företag lades ner blev han kontaktad av Svenska exportrådet, Business Sweden. De skulle samla alla handelssekreterare från hela Europa i Låktajåkko – Sveriges nordligaste fjällstation och behövde en föreläsare inom försäljning. Var det något han kunde tänka sig? Som vanligt svarade Hasse ”ja för tusan” och så kom det sig att Hasse gjorde sin första föreläsning iklädd i underställ. Där satt höjdare från Mackinsey, BCG med flera när bonden från Skurup kommer in i underställ och börjar föreläsa. Och som det blir i underställ, så blev det såklart magiskt.

Hasse fortsatte att föreläsa för Business Sweden över hela Europa i flera år. Och handelssekreterarna kom senare ut i näringslivet på höga positioner och ville då att Hasse skulle föreläsa i deras nya företag. Tänk att en föreläsning i underställ kan ge så många ringar på vattnet.

När jag hör Hasses historier om olika utbildningar och föreläsningar så förstår jag varför han har varit så populär. Han är otroligt resultatfokuserad åt sin kund. Om det betyder att han måste sätta vissa i teamet på plats för att nå resultat så gör han det med fast hand och otrolig tydlighet. Precis vad många organisationer behöver. Hasse gillar att ingjuta mod i organisationen. Minska gnäll och fokusera på det du kan ändra. Inget jäkla 8-5 tänk. Få in lite jävlar anamma helt enkelt.

Frihet under ansvar som Hasse tycker är ett riktigt skitbegrepp rent ut sagt. Det ska vara ansvar under frihet istället. Annars blir det så godtyckligt. Var tydlig med vilket ansvar som förväntas med konsekvenser.

2003 gjordes den första föreläsningen och nu har det gått 15 år och 1 500 föreläsningar har genomförts.

Förutom att föreläsa så är Hasse idag delägare i ytterligare ett bolag och börjar bli lite sugen att bli operativ igen. Han vill gärna gå in som delägare i ytterligare ett bolag och ta hand om försäljningen, gärna ett litet bolag som inte riktigt hinner med försäljningen.

När jag avslutar med att fråga vad Talarföreningen betyder för Hasse så berättar han att han vill vara del av ett större sammanhang och ta del av andra likasinnades erfarenheter. Dessutom vill han öppna upp för samarbeten. Det bästa med föreningen tycker Hasse är den öppenhet, värme och kärlek som kollegor visar varandra genom att hjälpa, stötta, samarbeta, dela med sig av kunskap och kontakter samt det engagemang som så många medlemmar visar.

Som många av oss egenföretagare så har Hasse många bollar i luften och jag ser med spänning fram emot av vad han kommer göra härnäst.


Text: Jenny LIndblad