Intervju pågår:
Linda Björck intervjuar Gunnar Söderberg

 

Vem är du?
Jag är föreläsare och utbildare som har specialiserat mig på engagemang och gamification som verktyg. Min bakgrund är bl.a inom arbetsrätt och speldesign vilket jag har stor nytta av. Jag har även arbetat halvtid som lajv-pedagog vilket innebär att jag jobbar med EDULARP eller på svenska – pedagogiska levande rollspel. Faktum är att jag redan som ung höll jag på med lajv och rollspel som hobby och inte har slutat med det.

Som föreläsare har jag arbetat professionellt som huvudsysselsättning i 2,5 år men i över 20 år har jag föreläst som en del av vad jag gjort i olika roller. Tidigare arbetade jag hos Ledarna och Unionen Chef, där ansvarade jag för deras aktiviteter, föreläsningar och organisera deras träffar. Dessutom är jag en ”gammal” chef, och har haft flera chefsroller från butikschef till annonschef.

Det var under tiden på Unionen som jag började föreläsa som en större del av mitt jobb. Då föreläste jag bl.a om att söka jobb. – Det var den roligaste biten i arbetet vilket ledde mig till att bli professionell föreläsare. Dessutom är det bra för egot eftersom jag får så bra svar på mina utvärderingar.

Anledningen till att jag bytte roll var att det inte fanns någon plats för mig att växa inom Unionen, dvs att göra det jag tycker är kul – att föreläsa mer. Efter 10 år visade min utvecklingsresa att det helt enkelt var dags att gå vidare. Då blev jag kontaktad av två personer som erbjöd ett halvtidsjobb hos dem på Lekreativ och utöver det hade jag mitt eget företag vid sidan av. Och så har det varit sedan jag slutade på Unionen, halvtid som egen företagare och på andra delen arbetar jag som lajv-pedagog och utbildare.

I botten är jag utbildad kommunikatör och har läst på Linköpings Universitet, de var också de som gav mig mitt första betalda uppdrag som föreläsare.

När jag idag inte föreläser så kan jag rycka in i alla bitar av Lekreativs verksamhet, från att arbeta med rollspel för strokepatienter och dess anhöriga, till att med hjälp av lajv öva likabehandling på ett IT-företag. Vi arbetar även med barn och unga både som fritidsaktiviteter och som skapande skola. Där kan jag få göra allt från att spela magiker på ett bibliotek på höstlovet som ger deltagaren en Harry Potter-artad upplevelse, till att vara ute i en skolklass och ta med dem till medeltiden för att de ska uppleva den tidens rättvisa, eller snarare orättvisa. Allt designade som pedagogiska lajv, med samma designelement som hobby använder och där många andra länder kollar till norden för de främsta experterna.

Kopplingen mellan arbetsrätt och belöningssystem ledde mig till gamification. Sara och Josefin på Lekreativ var i ett läge för några år sedan där de fått mer frågor från företag och sökte en person som har designat rollspel och var kunnig inom arbetsrätt vilket ledde mig och in sin tur att jag än mer kom att jobba med gamification. Så det är naturligt att det blir en del av det jag ofta föreläser om. I dag är det 5-10 personer i Sverige som jag kommer på på rak arm som föreläser i ämnet. Och jag känner till fler som faktiskt arbetar professionellt med levande rollspel.

Så det är oftare jag får uppdrag som handlar om arbetsglädje, social arbetsmiljö eller hur att skapa engagemang och sedan slutar det med att jag pratar om gamification och nudgeing som tekniker för det.

Varför Talarföreningen?
Du har varit medlem i drygt 1,5 år och du är en föreningsmänniska.

  • För mig var det självklart att gå med i föreningen då jag tror på samverkan.

Vad har det gett dig?

  • Den har gett mig kunskap, trygghet, samarbete och även uppdrag. Jag har en plats att diskutera och ställa frågor till andra personer som också är föreläsare. Det är väldigt värdefullt. Dessutom är de roligt. När Corona kom insåg jag snabbt att det inte var många som hade arbetat så mycket med digitala möten som jag hade med sju år i nationella projekt där det var standard, och därtill en examen i media där jag lärt mig klassisk videoproduktion. Så där är föreningen skön för att det är enda stället jag hittar andra att bolla med som är på samma nivå av kunskap i ämnet.

Vad går du igång på?
Människor och oskrivna regler för att hitta systemen och vad som kan hända när du gör något i ena änden och ändrar i den andra – vad blir utfallet då?

Och givetvis rollspel och spel, det finns en anledning till att jag arbetat med det och tycker det är roligt att få prova att vara någon helt annat. Få nya perspektiv helt enkelt.

Berätta mer och skryt gärna!
Jag borde bli bättre att skryta med att jag är certifierad normingenjör. Det är ett jättehäftigt nätverk som arbetar med likabehandling och diskrimineringsfrågor.

Jag har även gett ut tre böcker som är interaktiva, dvs ett bokäventyr. Du bestämmer själv vad nästa kapitel ska bli. Det innebär att efter varje kapitel får du välja om huvudpersonen ska få göra A eller B. Beroende på ditt svar hänvisas du till olika kapitel. Det här kom redan på 70-talet.

Netflix har en serie som heter ”You choose” som är upplagd på samma sätt. De har även nyligen släppt en av sina komedier för vuxna – Unbreakable Kimmy Schmidt med ett avsnitt med samma upplägg, även om de mest gör sådana program för barn.

Mordgåtor för parmiddagar har jag också skrivit och designat. Därefter köpte ett förlag upp både rättigheter och lagret. Nu har jag fått tillbaka rättigheterna och så fort ett förlag är intresserade så säljer jag den igen. Det finns ett intresse för en engelsk utgåva och det är jag peppad på att få göra men har i dagsläget inte tiden för det

Tack Gunnar för att du ville vara med på intervjun!