Intervju pågår:
Agneta Olsson
intervjuar
Erik Mattsson

Faktarutan
Namn: Erik Mattsson
Bor: Göteborg/Stockholm, pendlar mellan dessa städer.
Familj: Anna samt döttrarna Tea och Klara.
Yrke:  Grundare/Vd till bolaget Ordrum, moderator och kommunikationstränare/rådgivare, författare av böckerna Möteskokboken 1&2, Talarkokboken, Skrivarkokboken.

Favoritord: Snällhet (inget Erik har lärt sig sista veckan men ett underskattat ord  )
Läser just nu: ”Olyckliga i paradiset” av Christian Rück.
Smultronställe: ToppenToppen – berget ovanför huset på Brännö.
God vana:  Springer 2 ggr i veckan. Just nu bästa tiden på 10 år. (!)
Ser fram emot:  Att se hur altanen – ett pågående byggprojekt – blir. (Erik har en förkärlek för altaner, han har fyra.)
I godispåsen: Nötter, massor av nötter!! Och lite vingummin också.

Han sitter i en färgstark fåtölj i entrén på hotell Dorsia när jag kommer in lite sent med andan i halsen. Det var några månaders sedan vi sågs live och vi bägge spricker upp i två stora leenden och flinar fånigt på varandra en lång stund. Fortfarande ovana att inte få kramas i coronatider. Även om jag har haft förmånen att jobba med Erik Mattsson under 1,5 år är det många saker jag fortfarande är nyfiken på. Jag vet redan att han är sjukt rolig, en helt fantastisk människa, att han är barnsligt förtjust i ost och delikatesser, och att han ville bli ”oppfinnare” som barn.  Men jag vill veta mer om honom. Och helt ärligt, mitt val av intervju med Erik var ganska egoistiskt. Jag ville helt enkelt ha en väldigt rolig intervjustund.  För er som inte lyssnat på eller träffat Erik Mattsson live kan jag redan nu berätta att han har en extraordinär talang att vara rolig, professionell och samtidigt väldigt ödmjuk och respektfull. Men nu kör vi igång intervjun.

Vad blir du glad av?
Jag blir glad av ganska många saker, fredagar t.ex. (puh, vilken tur att jag valde fredag för intervju tänkte jag). Fast mest glad blir jag av mina barn. Att de är på väg ut i livet och att de har lärt sig att stå på egna ben och är så bra människor. Men sen blir jag ju väldigt glad när kunder ringer och säger att de har haft nytt av Ordrums grejer ”det här är bra, riktigt bra, det här har jag haft användning av”. Förr nöjde jag mig att kunderna skrattade på mina föreläsningar, nu blir jag framförallt glad om kunden haft nytta av det jag talar om.

Du är ju känd för att vara rolig. Hur skulle du beskriva din humor?
Bra fråga… säger Erik lite dröjande. Jag tror att folk kan uppfatta mig som lite stiff först. Jag använder och leker lite med stereotypen av en ”stel akademiker från Uppsala”. Och sen, när de tror att de har fackat in mig drar jag fram små dramatiserade exempel. Jag har nog använt humor som verktyg hela livet när jag tänker efter. Jag körde clownstilen i skolan, ”ägde” roliga timmen, men under åren har jag tonat ner mig. Jag har väl kommit till en insikt att bara för att jag tycker jag är rolig är det inte säkert att andra tycker det… Faktum är att jag ibland kan vara på gränsen till outhärdlig – vilket mina barn påminner mig om, ”nu räcker det pappa”. Det är en bra reality check och tar ner en på jorden snabbt.

Men hur gör du rent praktiskt för att bli så där Erik Mattsson rolig?
Jag tror det är en kombination att jag delvis skojar om allvarliga saker och samtidigt illustrerar och visar med kroppsspråket. Här har jag haft nytta av teaterträningen, som lärt mig att kunna visa fysiskt samt låna röster och beteenden. Jag jobbar mycket med timing, associerar vilt och tänker inte så mycket i förväg utan använder det som händer i huvudet precis när det dyker upp. Det blir inte så mycket filter. Visst, ibland blir det fel, och då får jag vara snabb att be om ursäkt. Men jag försöker alltid vara snäll mot dem jag driver med och mest använder jag självironi. 

Du är en av få som verkligen kan försörja dig på föreläsningar och utbildningar, och ändå inte en av dem som syns och hörs mest i talarvärlden, varför tror du att där så?
Jag känner mig mer som en hantverkare i föreläsningsbranschen. Jag arbetar noggrant och finslipar på teknikerna, särskilt de i att utbilda andra i kommunikationsfärdigheter. Bekräftelsebehovet står inte i centrum. Åtminstone inte nu längre. Jag har ju levat på den där scenen i trettio år. Och på något sätt hittar kunderna till Ordrum ändå. Jag är väl lyckligt lottad helt enkelt. (Eller väldigt begåvad tänker undertecknad)


Hur gör du för att fortsätta utvecklas?
Jag är nyfiken att lära mig nya saker och ett bra sätt är att jobba tillsammans med nya människor. Jag både frågar och lyssnar mycket i dessa möten. Det är inte ovanligt att jag bara suttit tyst. Det gör att jag får lära mig massor. Hittills har jag aldrig träffat en människa som inte är intressant.

Vad fyller dina dagar just nu?
Jag är fokuserad på att bygga nya digitala kurskoncept, vilket är väldigt lustfyllt. Vissa saker går faktiskt att göra bättre digitalt, t.ex. små nära samtal. Folk tycks ha lättare att öppna sig eftersom det just är digitalt. Mina digitala favoritverktyg är Zoom som plattform och bland verktygen finns Menti, Miro och Wonder Me. Det sistnämnda är otroligt läckert. (här får Erik något drömskt i blicken). Corona har tvångsdigitaliserat samhället vilket gör att vi också kan ta ett språng framåt digitalt i föreläsarbranschen.

Hur imponerar man på dig?
Jag imponeras av människor som är bjussiga och som vill göra något gott. Det är att vara på riktigt, tycker jag. Jag gillar människor som tar ansvar för vår gemensamma framtid.

Erik, du är ju en väldigt ödmjuk och solidarisk person. Vad kommer det ifrån?
Jag vet inte riktigt. Jag har alltid varit engagerad i olika saker: elevrådet, vapenfrirörelsen, Röda Korsets ungdomsförbund, föräldrarkooperativ, loppisgrupper etc. Vi har ett liv och vi har ett ansvar att göra både det och vår omvärld så bra som möjligt.

Vad kan få dig att bli arg?
När personer inte respekterar det gemensamma dvs. inte förstår att samhället är ett gemensamt projekt. Om samhället ska fungera behöva vi alla göra vår lilla del. Jag blir skitarg på personer som bara tänker på sig själva utan att tänka på vad det kan innebära för andra. Från det lilla som att ”jag plockar inte ur luddet ur torktumlaren för då tjänar jag lite tid”, till det stora som att ”nu var jag väl smart och kommer undan att betala skatt”. Jag tänker även på detta när jag tackar ja till ett uppdrag. Jag tackar nej till vissa kunder och samarbeten.

När du föreläser, vad är det bästa som kan händer
När kontakt uppstår på riktigt. T.ex. när någon kommer fram i en paus och säger, ”får jag berätta om en grej som berörde det du pratade om alldeles nyss?”

Och det värsta?
När jag missbedömt publiken, och pratar förbi dem. Det är skitjobbigt.

Vad betyder ditt företag Ordrum för dig?
Det är min baby säger Erik och ler stort. Det är min lekstuga som också råkar vara min inkomst. Ordrum är mitt alibi för att göra väldigt roliga saker, men ibland blir det för mycket lust. Jag tog ju faktiskt hjälp av den där kloka Agneta Olsson (!) för att fokusera och arbeta mer affärsmässigt. ex. bara insikten att man faktiskt kan ringa kunder och fråga varför de tackat nej till en offert. (Undertecknad har haft många dialoger med Erik om just detta)

Vilken dold talang har du?
Är faktiska ganska bra på att både sjunga och dansa. (Alla i föreningen, lägg detta på minnet vid talarföreningens nästa sommarfest)

Hur har din verksamhet påverkats av Covid-19?
Har fått flytta uppdrag framåt i tiden, men det är klart att det blir tapp i försäljningen för när allt så småningom ska genomföras kommer det ej att få plats i kalendern. Däremot upplever jag att den andra vågen inte är lika påtaglig som den första för nu har kunderna börjat ställa om till digitalt. De har lärt sig att förhålla sig till läget på ett helt annat sätt.

Om du får spåna – vilka trender ser du i talarbranschen framöver?
– Mer fokus på workshops, kurser och mindre inspirationsföreläsningar.

Vilket är 3 ”snabba tips” har du till en osäker talare?

  1. Låna det bästa från de du beundrar.
  2. Öva, öva, öva.
  3. Be om feedback

Intervjun är slut och så även vår lunch. När jag skuttar tillbaka till kontoret är jag upprymd som alltid efter att ha pratat med Erik men plötsligt slår det mig som en blixt från klar himmel. Jag ska sammanfatta en intervju om en person som är ”olympisk mästare” i retorik och svenska språket. Jag stelnar till – shit den lilla detaljen hade jag inte tänkt på när jag bokade upp honom. Hur gör man rättvisa till Erik Mattsson?  Mästarnas mästare i kommunikation. Men sedan drar jag en djup suck av lättnad. Han är snäll, han kommer att förlåta mig. Dessutom tar jag tar alltid bort luddet i torktumlaren när jag har tvättat.