Intervju pågår:
Johan Dahl intervjuar Agneta Olsson

© Emmy Jonsson

Det är varmt i Göteborg och vi har slagit oss ner på Tyska Brons uteservering ovanför vattnet i Stora Hamnkanalen där en Paddanbåt fullsatt med turister glider fram.

Hon som sitter mitt emot mig skiner mer än solen idag och jag tänker att då är det ju som vanligt, jag har ju känt henne i några år och det där härliga leendet är väldigt bekant.
Det är dags för mig att intervjua Agneta Olsson. Samtalet kan börja.

Faktarutan
Namn: Agneta Olsson
Stjärntecken: Lejon
Bor: Hovås, södra Göteborg
Familj: Sambo/Särbo
Yrke: Entreprenör
Favoritfärg: Röd
Främsta styrka: Nyfikenhet
Blir glad av: Schlager
Äter helst: Tacos (ja, det är sant)
Favoritplats: Mexico (där lär det finnas Tacos men det hade tydligen inget med det att göra)
Undviker helst: Människor med negativ energi
Förebilder i talarbranschen: Många 🙂 alla har guldkorn
Motto: ”Bara den som tar risken att gå för långt – får veta hur långt man kan gå”

Bakgrund
Agneta var med om att sätta ”fredagsmys” på kartan i alla svenska hem när hon tillsammans med andra grymma kollegor tog Santa Maria från 400 mkr till 4,2 miljarder, en fantastisk resa som egentligen inte var riktigt klok och ett uppdrag som hennes dåvarande kollegor avrådde henne från att ta; ”Akta dig för den där modeflugan Tex Mex”.

Hon har även utvecklat den omtalade Ridderheimsrapporten och fått hela livsmedelsbranschen att resa mentalt in i framtiden. Agneta har arbetat som extern VD och skrivit bästsäljaren ”Extern VD – Så lyckas du!” baserat på ett VD-uppdrag som hon i sina bästa stunder beskriver som ”intressant”. Agneta vet hur man kan resa sig upp igen, trots att man har alla odds emot sig.
Agneta har under sin karriär varit ledare hos bl.a. hos ICA, Santa Maria, Ridderheims, Falbygdens Ost och Coop. Idag arbetar hon som föreläsare och med andra uppdrag i det egna bolaget Chair Management där hon tillsammans med sitt team hjälper ägare och ledare att förverkliga sina tillväxtdrömmar.

När vi möts har det dessutom just blivit klart med ett nytt, spännande VD-uppdrag för Agneta så framtiden kommer att se lite annorlunda ut för henne.

Hej Agneta, så himla gott att ses igen och dessutom här på din hemmaplan, ett stenkast från ditt kontor. Om vi börjar med att du beskriver dig själv med en mening…?
Detsamma Johan, härligt att träffas. ”Med en mening…?” Den var svår. Jag är öppen… öppen och nyfiken på livet och det som sker.

Bra formulerat! Om vi börjar från början – hur kom det sig att du valde föreläsaryrket?
När jag var liten ville jag bli skådespelare. Skådespeleriet lockar fortfarande fast mer på hobbynivå. Hade jag vuxit upp idag hade jag kanske satsat hårdare på det – idag finns så många fler möjligheter.

Sedan var det min storasyster som drillade mig att uppträda på midsommarfiranden och jag var ofta engagerad i skolans roliga timme, deltog i skolmusikaler och sådana aktiviteter.

Riktig scenskräck har jag inte haft mig men absolut nervositet. Jag är alltid lite nervös och jag tror det är nyttigt, man behåller skärpan då.

Som ledare i olika organisationer var det ju ofta presentationer inför grupper som gällde och jag fick höra att jag var bra på det vilket födde tanken om att föreläsa professionellt.

Det stora klivet var 2009 när jag gjorde audition hos Talarforum. Jag kan säga att det var riktigt nervöst men det gick bra och de första uppdragen började komma. Sedan dess har föreläsningar och talaruppdrag funnits med som en viktig del av mitt arbete, även om jag under perioder varit begränsad i hur mycket jag har kunnat föreläsa p.g.a. andra uppdrag.

© Emmy Jonsson

Vad tycker du är det bästa med att föreläsa?
För mig handlar det om att få lämna ett avtryck, ibland som håller i många år. Jag trivs med att vara i nuet och att kunna påverka. Sedan finns det en nerv när jag kliver upp på scen, det är något speciellt med att stå framför publiken och känna att det jag säger, det kan göra skillnad.

Vidare så gillar jag mixen mellan föreläsandet och de andra uppdragen jag har. Det blir lättare att hålla mig aktuell och nära verkligheten när jag får arbeta mer på djupet i en organisation parallellt med föreläsandet.

När det kommer ett mail eller att någon hör av sig, ibland långt efter en föreläsning, och berättar att min föreläsning gjort skillnad på ett eller annat sätt, ja då känns det så fantastiskt bra och det ger mig så mycket energi.

Och det som är minst bra?
Baksidan är att det kan kännas väldigt tomt efter en föreläsning. Jag är så laddad och förberedd innan så när jag klivit av scenen känns det ibland väldigt tomt.  Därför är det värdefullt för mig att ha en fot i affärslivet för där kan jag alltid fylla på.

 

Vad är det främst du föreläser om?
De föreläsningar jag vanligtvis håller är

  • Från ägarlett till ägarstyrt. Den föreläsningen handlar om att skala upp företaget, hur ägarstyrning kan bidra till både tillväxt och lönsamhet, när det kan vara läge att ta in en extern VD och mycket annat.
  • Den rebelliska entreprenören. Här ges deltagaren tips och råd för att skapa medarbetare och ett företag i världsklass, alltsammans baserat på en blandning av forskning och mina egna erfarenheter. För mig är den rebelliske entreprenören den vars karaktärsdrag och mentalitet genomsyrar hela organisationen samtidigt som komplexitet undviks till varje pris!
  • Extern VD – Så lyckas du. Med samma namn som boken bjuder jag i den här föreläsningen på 10 framgångsnycklar och 100 A-ha-insikter.

 

Finns det några skillnader mellan Agneta privat och Agneta på scen?
Ja, oooo ja! Jag gillar ju att stå på scen i jobbet medan jag i andra, mer privata, sammanhang snarare är en iakttagare. Kanske lite som Lena PH, hon äger ju scenen medan hon verkar vara mer tillbakadragen i det privata.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?
Jag kan ibland uppfattas som blyg men det är jag inte.

Hur förbereder du dig inför ett talaruppdrag?
Det är ganska många delar. Jag vill ha början och slutet tydligt, det är viktigt. Sedan bygger jag mina föreläsningar på moduler, jag vill ha koll på strukturen.

Sedan vill jag känna in lokalen, gärna vara på plats i god tid, hälsa på publiken och prata med dem innan. Ibland kan jag få med mig något ifrån publiken upp på scenen som jag kan knyta an till, ibland kan jag plocka med någon aktuell händelse eller något annat som skapar närhet och bra kontakt med åskådarna.

Jag gör vad jag kan för att sätta mig in i målgruppens perspektiv vilket kan vara extra utmanande när det är en blandad publik. Kontakten känns väldigt viktig.

Vilken är den mest annorlunda platsen du har föreläst på?

Mest annorlunda…? Det var nog på bokmässan när jag föreläste från en väldigt central plats mitt i bruset och ingen hörde vad jag sa. Det fanns inga mickar eller annan förstärkning så det var ett märkligt tillfälle.

Har det hänt att det har gått riktigt på tok i en föreläsning?
Haha, ja absolut. Vid ett tillfälle föreläste jag i Norrland och jag drog ett riktigt göteborgsskämt…som ingen tyckte var kul. Då testade jag med ett göteborgsskämt till – samma effekt. Jag led mig igenom resten av föreläsningen. Den känslan var inte så härlig att bära med sig men idag går det ju att skratta åt det hela.

Vad får dina kunder och din publik ut av en föreläsning med dig?
Det svarar de nog bäst på själva… Många säger att de inspireras av min resa – både företagsresan och den personliga resan – och att min berättelse gör att de känner sig som vinnare; ”Kan hon så kan jag…” Det är väldigt givande att kunna beröra människor på det sättet.

Jag får även höra att det är väldigt sällsynt med kvinnor som föreläser om dessa ämnen, vilket jag tycker är väldigt synd. Det finns såklart massor av kvinnor som har mycket att dela med sig av men det tycks vara alltför få som kommer fram i talarbranschen.

Vilka är dina viktigaste lärdomar från din talarkarriär?
Jag lär mig varje gång, det finns alltid någonting som jag skruvar på och vill göra bättre. Jag kan känna att jag gjort ett bra jobb fast jag är aldrig 100% nöjd…

Du och jag känner ju varandra främst genom Talarföreningen. Vad har den betytt för dig?
Talarföreningen är kanske den största glädjen och nyttan i min talarkarriär. Jag känner att tillsammans med medlemmarna i föreningen kan jag vara 100% mig själv, det är fin gemenskap som känns sällsynt. Allt är väldigt bjussigt och även om jag inte deltar på föreningens alla sammankomster ligger de högt upp bland mina prioriteringar. Jag kan känna igen vissa delar från skådespelarkretsar – jag kommer nära människor, kan vara ärlig och naturlig, ha väldigt roligt och samtidigt få en massa affärsnytta med mig.

Vilka är dina bästa råd till beställarna, de som ska anlita talare till sina olika event och satsningar?
Jag tycker absolut att beställaren ska vara tydlig med vad han eller hon vill ha ut av föreläsningen, vad ska den leda till?

Sedan är det inte alltid så klokt att gå på de mest kända namnen utan att titta hellre närmare på ämnet och föreläsarens förmåga att förmedla budskapet. Läs på i förväg och lägg tid på förberedelserna, samtala med föreläsaren innan och se till att förutsättningarna är goda för att föreläsaren ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt.

Om du kikar i kristallkulan – vilka trender ser du i talarbranschen framöver?
Jag hoppas och tror att vi blir fler svenska talare på den internationella scenen. Det finns så mycket vi kan förmedla och den nya tekniken kan hjälpa oss med det.
Jag tror även att kraven på effekt kommer att vara tydligare. Mindre av tomtebloss och mer av lärande kommer att innebära att föreläsningar kombineras med workshops, övningar och olika slags uppföljningar.

Många drömmer ju om att arbeta som föreläsare. Vilka är dina bästa råd till den som står i startgroparna i sin talarkarriär?
Jag tycker det är klokt att verkligen tänka igenom sitt ”varför”. Vad är det jag vill förmedla? Vill jag verkligen satsa på det här av ”rätt” skäl? Är jag beredd att göra det som krävs? Det kommer att fordras mycket tålamod, det kommer att ta tid och du kommer att behöva kavla upp ärmarna.

Du har nyss fått ett nytt, hedersamt uppdrag som inte är ett talaruppdrag – berätta!
Ja, jag har fått uppdraget som VD för Almi Väst, det känns väldigt spännande och en möjlighet som jag inte ville missa även om det innebär att jag får dra ner på andra saker som t.ex. mitt bolag Chair Management, talaruppdrag och engagemang i några styrelser.

Wow – förutom ett stort lycka till hoppas jag att det leder till att vi i framtiden får höra ännu fler exempel och berättelser om hur vi utvecklar företag från föreläsaren Agneta Olsson?
Ja, kanske det. Jag ser i vilket fall fram emot resan.

Det kan jag verkligen tänka mig. Grattis Almi, säger jag.

Ett stort, varmt tack Agneta. Jag hoppas att du som läsare gillar samtalet lika mycket som jag och att du kan få med dig något som gör skillnad för dig.

Medan nästa omgång turister glider förbi under Tyska Bron slår vi följe till Agnetas kontor där hon ska fortsätta det pausade mötet. Leendet finns kvar hos henne när vi skiljs åt samtidigt som jag snor det med mig till tåget som väntar på Centralen. För det är ju så det fungerar med leenden, de smittar. Jag hoppas så många som möjligt får chansen att smittas av Agnetas leenden, hennes värme och kompetens. Världen blir bättre då.

Vid pennan, Johan Dahl