Intranät

Glömt dina uppgifter?

Medlem Salah Haghgo

Från politisk flykting till svensk företagsledare
Salah Haghgo är berättelsen om en svensk-kurdisk politisk flykting som blev företagsledare, entreprenör och föreläsare på området integration och psykiskt ohälsa (PTSD) samt arbetsmarknadsfrågor. Med livslust tar Salahs föreläsningar avstamp i en ärlig och gripande livsberättelse om hur en människa som ensam flydde krig, våld och tortyr kunde överleva med stark vilja och envishet utan att överge sina ideal och börja leva.
Salah, som är uppvuxen i kurdiska delen av Iran, engagerade sig tidigt i politik och orättvisor. Utsatt för krig och tortyr i hemlandet lämnade han sin familj och flydde upp i bergen för att fortsätta arbeta för den kurdiska politiska situationen och mänskliga rättigheter. 1993 smugglades han till Sverige efter att ha bott en tid i Turkiet. Väl i Sverige, genomgick han en svensk asylprocess och blev svensk medborgare 1995. Under åren i Sverige byggde han upp en karriär inom restaurangbranschen samt har varit med och drivit upp ett framgångsrikt it- och telekombolag med över 100 anställda. Mitt i karriären förlorade han dessvärre allt han hade byggt upp. 1997 behandlades han för cancer, som han drygt ett år senare friskförklarades ifrån.
Erfarenhet av Psykisk ohälsa
Under ett tillfälligt arbete på ett byggvaruhus utanför Stockholm blev Salah påkörd av en truck inomhus, en incident med små fysiska skador som följd. Incidenten utlöste dock en förlamning som inte gick att härleda till olyckan. Till sist konstaterade en läkare posttraumatisk stress syndrom (PTSD) som orsak till förlamningen och Salah skickades till Röda Korsets center för torterade flyktingar. Där fick han möjlighet till terapi och fick bearbeta sina upplevelser från kriget. Idag kan Salah leva ett normalt liv och hantera det han har varit med om.

Sagt om Salah

”Jag kan varmt rekommendera Salah som en fantastisk föreläsare. Jag har anlitat honom vid flera tillfällen och han är en mycket uppskattad föreläsare som är pedagogisk, får fram det budskap vill förmedla och berör deltagarna.”

Maria Cederlöf, Expo Medica Svenska AB