Intranät

Glömt dina uppgifter?

Medlem Petra Krantz Lindgren

Föräldraskap, Kommunikation

Vi vet att barn inte lär sig simma genom att vi visar dem hur man cyklar.
Vi vet att barn inte lär sig kinesiska genom att vi pratar svenska med dem.
Jag begriper inte hur någon kan tro att barn lär sig respekt, omtanke och hänsyn genom att vi hotar, straffar och mutar dem!

//Petra Krantz Lindgren

Petra är beteendevetaren och författaren som vill lyfta fram ett förhållningssätt till barn som inte utgår från förenklande metoder, utan från värderingar som likvärdighet, respekt, empati och ärlighet. Petra säger att hon arbetar med personlig avveckling för föräldrar och pedagoger. Hon upplever nämligen att i jakten på ”verktyg och metoder” för att ”hantera” barnen försvinner den vuxna människan många gånger bakom en pedagogisk fasad. Men barnen vill inte och mår inte bra av att leva med ”pedagogvuxna”! Föreställ dig själv hur det vore att leva med en partner som gav dig en guldstjärna varje gång du gick ut med soporna och uppmanade dig att säga förlåt och ”låta som att du menade det” när du varit otrevlig mot grannen (trots att grannen varit otrevlig mot dig så sent som dagen innan). I sitt arbete vill Petra inspirera och stötta vuxna att våga lämna rollen som pedagoger. – Jag är helt övertygad om att för att utveckla goda relationer med barnen krävs samma ingredienser som i alla andra relationer: respekt, intresse, ärlighet, tilltro och uppskattning. Varken mer eller mindre, säger Petra.

Petra är författare till boken Med känsla för barns självkänsla (Bonnier Fakta). Den var den mest sålda faktaboken på Adlibris 2014 och har hittills sålts i ca 60 000 exemplar i Sverige. Boken är översatt till sex språk, bla koreanska och franska.

Petra är en mycket uppskattad och ofta anlitad föreläsare. I hennes föreläsningar blandas teori med konkreta exempel och allvar med humor, på ett sätt som gör att deltagarna går därifrån med nya funderingar, engagemang och handfasta tips. Föreläsningarna riktar sig till både föräldrar och pedagoger inom förskola och skola.

Petras erbjuder fyra olika föreläsningar:
– Jag duger som jag är! Om barns självkänsla och vuxnas ledarskap
– Så blir du en pratbar vuxen! Om förtrolighet och tillit i kommunikation med barn och unga
– Konflikter och gränser
– Kommunikation och konflikthantering mellan vuxna i förskolan och skolans värld

Läs mer om föreläsningarna här –>

Sagt om Petra

Hej Petra! Jag ville bara säga TACK för att jag/vi fick ta del av din föreläsning idag. Det var både skratt och tårar på vår rad.
Jag var rädd att gå därifrån och känna mig som en totalt inkompetent förälder eftersom jag i grund och botten vet att vårt sätt att möta våra barn inte alltid är bra och för att jag flera gånger har tänkt att så som vi som vuxna väljer att agera nu så skulle vi aldrig ha reagerat mot en annan vuxen eller ens andras barn. Men istället gick jag ut och kände mig stärkt. Vi har en jätteresa framför oss men nu känns den ljusare och jag känner att jag har fått lite verktyg som jag verkligen tror på för att hjälpa mina barn att öka sin självkänsla.
Tack!